Behov styr förtur i kö

Enligt Boverket låter 174 av landets kommuner vissa grupper gå före i bostadskön och allra vanligast är att det handlar om nyanlända. I Norrköpings kommun låter man dock behovet styra enligt Lars Stjernkvist (S).

21 oktober 2018 16:00

Det är tidningen Hem & Hyra som har tagit del av de enkätsvar som kommunerna skickat in till Boverket och där tittat på huruvida kommunerna har förturssystem i sin bostadskö.

Hem & Hyra konstaterar att 174 av 290 kommunen uppger att man låter vissa grupper gå före i kön och att det absolut vanligaste skälet är att personen/personerna varit nyanlända. Man listar de kommuner som svarat ja på huruvida det finns ett förturssystem och däribland finns Norrköpings kommun – dock framgår inte till vissa grupper man ger ger förtur.

Enligt Boverkets undersökning äger Norrköpings kommun ett antal lägenheter via sitt allmännyttiga fastighetsbolag Hyresbostäder som hyrs ut i andra hand med särskilda villkor men det finns ingen särskild förtur för nyanlända.

– Vi har varit väldigt noga med och till och med tagit ett politiskt beslut på att vi visserligen kan ge förtur men då helt utifrån behovet. Om du är bostadslös bryr vi oss inte huruvida du är född här eller nyanländ utan det här är generellt utifrån behovet av bostad, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Man har också ett antal lägenheter för tillfälliga kontrakt.

– Med den bostadsbrist som vi har kan det vara den första åtgärden, det kan handla om en kvinna som måste flytta från sitt hem för att hon misshandlas eller annat som bottnar i sociala orsaker, förklarar Lars Stjernkvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa