Båt till Esterön igen

Esterön ska väckas till liv igen, ur sin Törnrosasömn! Det hoppas i alla fall företagaren Björn Hammarskjöld, som planerar en båtlinje.

6 mars 2019 19:00

– Jag har tänkt starta en båtlinje i sommar från Hamnbron i Norrköping city, till Esterön och sedan vidare till Sandviken och ut till Kolmårdens djurpark.

Varför vill du starta båtlinjen?

– Därför att många har talat om den här båttrafiken i många år, men inget har hänt. Nu vill jag ta tag i det här och göra ett ärligt försök att få igång den här båttrafiken igen.

– Jag började reka det här projektet för bara tre veckor sedan och tycker att jag redan kommit en bra bit på vägen.

Hur ska det bära sig ekonomiskt?

– Visst blir det dyrt att på det här viset köra igång något som en ”one man show”. Därför håller jag på att kontakta alla tänkbara intressenter, för att få lite respons på den här satsningen.

– Och jag har en förhoppning att Kolmårdens djurpark vill backa upp mig lite på den här satsningen, men även Norrköpings kommun, campingen First Camp i Sandviken och restaurang Sjöstugan i Sandviken.

– Alla de här intressenterna har jag sökt som tänkbara partners i det här projektet.

Stugorna på Esterön har stått tomma länge och inte vara i bästa skick för att bo i längre. Hur tänker du där?

– Mitt projekt handlar enbart om att sköta båttransporten till Esterön, Sandviken och Kolmården. Om sedan de som går av på Esterön bara vill stanna över dagen på en picknick- och baddag eller bo kvar, är upp till dem själva.

– Jag ser de här båttransporterna som i alla fall början på någonting. Det har som sagts pratats mycket om att få igång båttransporter igen, men ingen gör nåt. Jag däremot gör någonting nu.

Har du redan nu klart med en båt och en skeppare?

– Jag tittar efter en lämplig båt för 12 passagerare och jag var nära att köpa en lämplig båt nyligen, men den gick till en annan köpare. Men jag söker vidare.

– Och skeppare kommer jag själv att vara.

Varför just 12 passagerare?

– Därför att den examen jag just nu håller på att ta, fartygsbefälsexamen klass 8, innebär att man får rätt att köra en båt som tar högst 12 passagerare.

Räcker det med en båt för 12 passagerare?

– Ja, det får räcka den här första sommaren. Det är i alla fall en början och Rom byggdes som sagt inte på en dag.

– När sedan det här projektet ger bäring, är mina planer att ta in skeppare och båtar med större befattning och kapacitet.

När sker första båtturen?

– Om allt går som jag tänkt, går premiärturen den 1 juni från Hamnbron.

Vad betyder Esterön för dig personligen?

– Inte så mycket, eftersom jag är inflyttad Norrköpingsbo. Men jag har hört historien om den bortglömda Esterön under alla år och eftersom ingen gör något, vill jag nu själv ta tag i saken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström