Flera medier har i veckan berättat om att Norrköpings kommun ska testa ett nytt grepp för att varna om barn skulle få för sig att rymma, men även för att förbättra närvaron i förskolan. Till Svt Nyheter Öst säger utbildningsdirektör Sofie Lindén att "det här är en innovationsprodukt som finns på marknaden som vi vill testa för att se vilka funktioner vi är intresserade av".
Förutom närvaro och eventuella rymningssituationer, kan armbandet användas till att mäta hur mycket barnen rör på sig och säkerställa att alla barn är ute ur en lokal vid en utrymning. Banden kostar 35 000 kronor och ska testas på en förskoleavdelning med 12 till 15 barn. Vilken förskola vill inte kommunen gå ut med i dagsläget. Skulle barnen gå utanför förskolans område, kommer en signal att skickas till personalen via så kallad "blåtandsteknik".
– Det handlar om en signal mellan en sändare och en mottagare, där man får en signal när en sändare är för långt ifrån mottagarenheten, säger Sofie Lindén till TT.
Med hänsyn till barnens integritet får inte armbanden vara kopplade till enskilda barn. Dessa ska i stället vara försedda med nummer.
Till TT säger dock Johan Strand vid Datainspektionen att den digitala övervakningen ändå kan bryta mot dataskyddsförordningen (GDPR).
– Barn ses som extra skyddsvärda eftersom de inte har samma möjligheter att förstå riskerna och konsekvenserna av en viss behandling av personuppgifter och inte har samma möjligheter att motsätta sig.
Testet kommer att pågå under hösten för att sedan utvärderas och slutligen beslutas om det kommer att användas på flera förskolor i kommunen.