Augustifesten på ny plats

En vecka tidigare, ett nytt, mer kompakt festivalområde och ett större musikutbud. Så ser den nya Augustifesten ut.

3 maj 2018 18:00

Stadsfestivalen Augustifesten genomgår i år en rad förändringar, med fokus på trygghet, folkhälsa, idrott och musik. De största nyheterna är en ny vecka, nytt festivalområde och ett förstärkt artist- och musikutbud.

Festivalveckan flyttas fram en vecka, till den 7-12 augusti, och festivalområdet koncentreras till Söder tull, Vasaparken, Konstmuseet och Kristinaskolan.

– När det gäller datumen är det fler människor som fortfarande är lediga, och det är framför allt barnfamiljer som på det här sättet kan ta del av det utbud som erbjuds under Augustifesten och som då också kan prova på nya idrotter och annat föreningsliv och även lyssna på fantastiska artistuppträdanden, säger Mattias Persson, evenemangsansvarig på Upplev Norrköping.

Marknaden, som blir något mindre, flyttas från Gamla Rådstugugatan till Södra Promenaden och Olai Kyrkogata. Södra Promenaden stängs av från Stadsbiblioteket och två kvarter österut under marknadsdagarna.

Det mer koncentrerade och kompakta festivalområdet, istället för det tidigare utdragna området, ska förstärka festivalkänslan.

Tivolit håller till vid Kristinaskolan. PRO i Parken hittas i år vid Skulpturparken utanför Konstmuseet. Framför Konstmuseet ska stans museer göra en gemensam insats, och på Kristinaplatsen blir det ett förenings- och företagstorg där man även bjudit in politiker från de olika partierna till något som man kallar "Lilla Almedalen", inför valet i höst.

Den östra delen av Vasaparken blir ett idrotts- och aktivitetsområde.

Rix FM-festivalen som flyttat till Linköping ersätts i Vasaparken av två andra radiokanaler med totalt tre radiofestivalkvällar. Det är Rockklassiker och NRJ som man från den 1 augusti kan höra även i Norrköping, som håller i dem. Onsdagen den 8 augusti är det "Rockklassiker Live" och torsdag och fredag NRJ in the Park. Vilka artisterna är har inte presenterats än.

– Det kommer att bli artister på en annan nivå än vi har varit vana vid i Norrköping under Augustifesten.

Under festivalen finns även klassiker som ungdomszon, gamezon och Familjedagen i Vasaparken. Något fyrverkeri blir det dock inte i år.

Uppträdanden som tidigare varit vid Gamla torget flyttas till Vasaparken. Klara för lördagen är Bruno Mitsogiannis, Cherrie, Chris Kläfford och Den Svenska Björnstammen.

Norrköpings Symfoniorkester avslutar Augustifesten med en eftermiddagsspelning på söndagen.

Fakta

Augustifesten hålls i år i Norrköping den 7-12 augusti.

Festivalområdet blir mer kompakt och koncentrerat, med många aktiviteter på en mindre yta, kring Söder tull, Konstmuseet och Vasaparken. Marknaden flyttas från Gamla Rådstugugatan till Södra Promenaden och Olai Kyrkogata.

Det blir tre radiofestivalkvällar i Vasaparken, med Rockklassiker och NRJ.

Arrangören väljar att inte ha något fyrverkeri i år.

Den 7 augusti välkomnar HC Vita Hästen Linköping HC till Himmelstalundshallen och Slaget om Östergötland. Ishockeyderbyt mellan två rivaler inleder årets stadsfestival.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren