Christer Fuglesang, den ende svenske rymdfararen som var värd för besöket, hade med sig ett gäng internationellt erkända astronauter och kosmonauter. De var här för att sätta de sista detaljerna kring den årliga internationella konferensen som äger rum i Sverige under en vecka i september.

Rymdkonferensen som är ett återkommande event anordnas av ASE (Association of Space Explorers) – en organisation för personer som har rest i omloppsbana runt jorden. Däri inkluderas astronauter, kosmonauter och även så kallade rymdturister. I år är det Sveriges tur att vara värdland.

Visualiseringscenter tog på tisdagskvällen tillfället i akt att bjuda kosmonauterna och astronauterna på en liveresa tillbaka ut i rymden i centrets domteater.

Artikelbild

| Fint besök. Det fick på tisdagskvällen Visualiseringscenter C då en grupp internationella astronauter och kosmonauter besökte Norrköping.

I vanliga fall brukar professor Anders Ynnerman guida och berätta utförligt om vad som händer under rymdresan. Men tisdagskvällens liveresa var mer tänkt som en kommunikation där de erfarna besökarna själva fick komma med invändningar.

– Det är ju lite speciellt att ha så här belevade personer på besök, säger Therese Eklöf, vd på Visualiseringscenter C.

Hon berättar att professor Ynnerman som sällan blir nervös faktiskt var lite pirrig denna kväll. Det var dock inget som märktes när han först visade den japanska ordföranden i ASA Soichi Noguchi, austronauten från USA Bonnie Dunbar runt i rymdutställningen.