Zarah Leander och nazisterna
Zarah L. Det är namnet på en film som ska göras av den holländske regissören Ben Verbong och handla om den stora svenska sångerskan. - Jaså, så roligt! säger Zarah Leanders gamle vän i Norrköping, skådespelaren Jörgen Mulligan.
Nästa månad är det 100 år sedan Zarah Leander föddes. Och nu kommer filmen som enligt uppgift ska ge svar på varför hon lät sig utnyttjas av nazisterna under andra världskriget. Foto: Scanpix/arkiv
Foto:
- Det tycker jag var väldigt tråkigt att höra, säger Mulligan. Det är som Zarah sa, "även när jag ligger i min grav kommer jag inte att få vara ifred".
Hundraårsdag
Eftersom Zarah Leander föddes 15 mars 1907, är det hennes hundraårsdag som ska firas. Från Berlin och tidningen Bild Zeitung kommer alltså beskedet om filmen som ska handla om sångerskan och skådespelerskan som var så berömd och framgångsrik. Under nazitiden hade hon ett kontrakt på nio år i Tyskland (1936-1943) och det är den perioden som sedan dess har stört hennes karriär.
- Det där är en så tröttsam vinkling, säger Jörgen Mulligan. Det är alltid media som håller på och ska gräva i det medan sanningen är att det inte finns mycket att gräva i. Hon var kvar, hon bröt inte sitt kontrakt, hon träffade Hitler en gång i ett större sammanhang, hon tjänade bra med pengar och det är väl det som gör att folk misstänksamma mot henne.
Mulligan menar att av alla filmer hon gjort - det fanns hollywoodambitioner i Tyskland på den tiden - så finns en där hon som sörjande soldatflicka sjunger något som kan höras som stöd för soldaterna, "davon gehts die welt nicht unter".
- Men det var ju sångerska hon var, inte filmstjärna. Och hade hon haft sympatier för nazisterna hade hon stannat i Tyskland. Hon hade så fina erbjudanden där. Men hon stack hem och så småningom arbetade hon till och med tillsammans med Karl Gerhard, den verklige antinazisten. Men alltid har gamla svenska aktiva nazister använt Zarah för att rädda sig själva. Och därtill har vi den svenska jantelagen...
Om filmen sägs att den ska berätta om hur Zarah Leander kunde låta sig utnyttjas, även om hon aldrig deltog i några propagandasammanhang.
Konsert
På Lönö utanför Norrköping där Zarah Leander bodde, lever idag Brigitte Petersson som var allt-i-allo till Zarah under 25 år. Också hon har kommenterat filmplanerna och sagt till Dagens Nyheter att hon tycker det är så fräckt att ta fram "det där" hela tiden.
Men Zarah Leander kommer att firas på andra sätt. I tysk radio ska en tre timmar lång dokumentärserie sändas. I Sverige blir det invigning av Zarahmuseet i Häradshammars bygdegård med landshövding och framträdande av Jörgen Mulligan på själva födelsedagen 15 mars.
Konsert
I Hörsalen arrangerar sedan Leandersällskapet konsert 18 mars med operasångaren Bengt Ola Morgney, Pontus Helander, Jörgen Mulligan och Maria Olofsson. Dessutom framträder Ylva Westerberg, sångerska som är hustru till talmannen Per Westerberg som nuförtiden är ägare till Lönö.
Fotnot: Jörgen Mulligan framträdde i många år med att imitera Zarah Leander och sjöng hennes sånger. Något som Zarah livligt uppskattade och tycke att "han är ju bättre än vad jag var".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!