I skuggan av hälsokrisen så stiger arbetslösheten.
Ytterligare 2000 östgötar utan jobb innebär att arbetslösheten i länet nu ligger på 9 procent.
Och värst är det i Norrköpings kommun.
Här ligger arbetslösheten på 11,8 procent, med drygt 8 600 arbetslösa Norrköpingsbor.
Under fredagen höll Socialdemokraterna i Östergötland en pressträff där de presenterade dels de oroande siffrorna och dels vad de vill göra för att avhjälpa situationen.
– Det som oroar oss mest är ungdomsarbetslösheten och långtidsarbetslösheten; alltså de som är arbetslösa mer än ett år. Båda dessa grupper växer, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd i Linköping.
Trots det har de statliga stöd som lanserades i början av året räddat många jobb.
– Permitteringsstödet har omfattat 18 000 östgötska jobb och nästan en miljard kronor hittills. Det har inneburit att ganska många jobb kan ha räddats under året. Nu måste mer göras för att inte arbetslösheten ska växa.
Socialdemokraterna driver nu linjen att Östergötland ska bli ett försökslän för något som de kallar Kunskapslyftet 2.0.
– Samtidigt som vi har en växande arbetslöshet finns det även en personalbrist i flera branscher. Vi vill därför att man testar ett närmare samarbete med yrkeshögskolorna i länet för att kunna arrangera snabba utbildningar.
Framförallt gäller det yrken där det råder personalbrist som undersköterskor och maskinförare, berättar Elias Aguirre.
– Vi ser att kommunerna behöver söka sig mot ungdomar och peka ut var det finns jobb.
Socialdemokraterna vill även sätta fokus på språket hos nyanlända.
Bland annat genom en utbyggnad av regeringens så kallade intensivår med språkfokus samt att kommunerna höjer kvaliteten på SFI och Komvux.
– Fram till coronakrisen gick det snabbare och snabbare att komma in på den svenska arbetsmarknaden. För att man inte ska hamna för långt bort som nyanländ behöver man en bra språkkompetens.
Hur ser du på de lokala initiativ som finns för att rädda verksamheter i utsatta branscher?
– Jag kan tycka att diskussionen blir lite ensidig. Det blir väldigt mycket fokus på företagarnas perspektiv medan den som blir arbetslös nu glöms bort lite grann. Även fast jag tycker det är vettigt att man fortsätter stötta utsatta branscher kan det inte vara det enda perspektivet, avslutar Elias Aguirre.