Yrkesfiskare kräver utökad jakt på säl
Antalet gråsälar bara ökar i Östersjön. De går nu till och med att se ända in till Lindö småbåtshamn. Nu kräver yrkesfiskarna utökad säljakt för att minska sälskadorna. - Det är inte sälarna som är på väg att utrotas, det är skärgårdsborna som lever på fisket, säger Göran Johansson, yrkesfiskare i Kvarsebo.
Både yrkesfiskare och de som räknar gråsälen bekräftar att det går att se Gråsäl ända in till Lindö småbåtshamn. Men inga av de båtägare Folkbladet pratade med hade lyckats se någon säl. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK
Foto:
- De ser näten som skafferier, följer oss och våra båtar. De har lärt sig att de hittar mat på det sättet, säger Hugo Andersson, ordförande för Ostkustfiskarna, som nu kräver att fiskarna ska få skjuta fler sälar och med andra regler.
Utrotningshotad
För ett par decennier sedan var gråsälen i Östersjön utrotningshotad på grund av jakt och miljögifter. Jakt förbjöds men sedan tre år tillbaka har Naturvårdsverket gett tillstånd till skyddsjakt.
Sälbeståndet har snabbt återhämtat sig och idag beräknar Naturvårdsverket att det finns drygt 16 000 sälar i Östersjön och av dessa ska 170 få skjutas. Kvoten som tilldelats Östergötland är 15 gråsälar men fiskarna tycker inte att det är tillräckligt.
Göran Johansson har arbetat som fiskare i 24 år och förklarar att problemet är större än någonsin.
- Det är råkris. Jag beräknar att det finns drygt 20 till 30 sälar bara i Bråviken innanför Näverkvarn. Det går inte att fiska med nät idag, förklarar han.
In till småbåtshamnen
Lars Sandin, pensionerad lotsare sedan fem år tillbaka har räknat säl åt Naturhistoriskariksmuseet sedan början på 90-talet. Försommarräkningen i Sörmland och Östergötland visade på 1 200 sälar. Antalet sälar brukar ses som något fler än det antal man kan se på land. Han är en av många som bekräftar att det finns säl ända in till Lindö småbåtshamn.
- Den här årstiden är det mer säl i vikarna. När de har ömsat päls går de innåt land. I Marviken, vid Esterön och utanför Lindö småbåtshamn har man sett dem.
Problemet för yrkesfiskarna är inte att sälbeståndet ökar. Det är de allra flesta bara glada över. Problemet är de sälar som inte längre är skygga för människan och dess redskap.
- Vi märker av sälarnas närvaro så gott som dagligen i vårt arbete, berättar Björn Aronsson yrkesfiskare på Birkö och ordförande för Östergötlands kustfiskareförbund.
Syftet med skyddsjakten är att fiskarna ska kunna skjuta de sälar som specialiserat sig på att finna mat vid fiskarnas redskap.
Men reglerna, att skyddsjakten endast får bedrivas från land i vissa skadeområden, som Naturvårdsverket satt upp, är inte förenliga med syftet.
- Man måste skjuta från land och det är det som gör det nästintill omöjligt. Det går inte att bedriva en sådan här jakt för det som den är till för, säger Lars Sandin och tycker att det är konstigt.
Bara hälften
Bara hälften av de sälar som får skjutas visar sig efter jakttiden vara skjutna.
- Vi är medvetna om att reglerna medför stora problem att utnyttja jakten. Bara hälften av de vi tilldelat har avskjutits tidigare år, säger Johan Bodegård, biträdande chef för Naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.
Yrkesfiskarna vill nu att man även ska kunna få skjuta från båt men Naturvårdsverket har sagt nej till förslaget.
- Det är en avvägningsfråga, vi tror att det kan resultera i mycket mer skadeskjutningar som det var på 80-talet. Sälen skadas så svårt att den inte kan inta föda och svälter ihjäl, får bara käken avskjuten till exempel. Båten och sälen gungar och därför tror vi att risken för skadeskjutning är större på det sättet, förklarar Johan Bodegård.
Nya redskap
Det finns tecken på att skyddsjakten kan ha bidragit till att minska sälskadorna från Stockholm och uppåt men söderut har de ökat enligt Naturvårdsverket. Men istället för att ändra reglerna satsar man hårt på forskning.
Just nu jobbar forskare på att ta fram redskap som gör det svårare för sälen att komma åt fisken.
Björn Aronsson på Birkö provar en så kallat Push up-fälla, en laxfälla. Bland annat ett järngaller ska göra det omöjligt för sälen att ta sig in.
- Sälarna måste bli rädda för människan. Nya redskap är ett sätt och skyddsjakt en annan som behövs. Vi vill ju inte, som många tror, utrota gråsälen. Det är bra att den finns men jobbigt när våra redskap förstörs och man bara hittar fiskrester kvar i nätet, konstaterar han.