Yrkade på fängelse i mutskandalen

Åklagare Jan Axelsson yrkade på fängelse både för den före detta kommunala tjänstemannen och för Händelö Byggs vd när muträttegången avslutades i går.- Det handlar om korruption och är därför ett synnerligen allvarligt brott, sa han och passade också på att ge en känga till Norrköpings kommun för den dåliga interna kontrollen.

NORRKÖPING2011-11-29 05:10

- Man hade kunnat gömma en stridsvagn under taket på Källvindsskolan för kontrollen var ju helt obefintlig, hävdade han.

De båda åtalade har under den sju dagar långa rättegången hållit fast vid sina versioner. Händelö Byggs vd erkänner att han skickat in fakturor för tjänstemannens sommarstuga i kommunala byggprojekt till ett sammanlagt värde av 700 000 kronor.

Han säger att det har skett i samförstånd med tjänstemannen, som pekat ut vilka projekt kostnaderna för sommarstugan skulle belasta, däribland Källvindsskolan.

Det förnekar tjänstemannen. Hans version är att han lånat pengarna av Händelö Byggs vd, pengar som han senare skulle betala tillbaka. Att kostnaderna landade på kommunala byggprojekt hade han ingen aning om.

Chefsåklagare Jan Axelsson vid Riksenheten mot korruption gjorde sitt bästa för att smula sönder tjänstemannens version.

- Är det ens sannolikt att en småföretagare (Händelö Byggs vd, reds anm) skulle låna ut så mycket pengar till en person som han bara umgåtts lite med privat? Och är det sannolikt att han skulle göra det räntefritt, amorteringsfritt, utan säkerhet och utan ens ett skuldbrev i drygt 1,5 år? undrade han retoriskt.

Händelö Byggs vd fick däremot beröm av åklagaren för att han enligt hans åsikt sagt sanningen, trots att det satte honom själv i en större knipa.

Vd:ns förklaring till att han ställde upp på bedrägeriet för att få fler jobb för kommunens räkning, ansåg han trovärdig och fäste inget avseende vid att tjänstemannen hävdat att han inte hade den positionen att han kunde påverka vilka som skulle få jobben. Det räckte enligt åklagaren med att Händelö Byggs vd trott att så var fallet.

Inte heller försvarets påpekanden att tjänstemannen inte hade attesterat en enda faktura gällande Källvindsskolan utan att det hade skötts av andra tjänstemän på lokalförsörjningsenheten, tyckte han hade någon betydelse.

- Attesteringen har betytt noll, för ingen har gjort någon kontroll, sa åklagaren och drog i det sammanhanget parallellen med att det skulle ha gått att gömma en stridsvagn under taket på Källvindsskolan utan att det hade upptäckts.

Han menade att tjänstemannen visste att det var så illa ställt med kontrollen och därmed vågat ta risken att stoppa in kostnader för sommarstugan i allsköns projekt.

Flera gånger under slutpläderingen dröjde åklagaren vid det faktum att det handlade om korruption, något som i hans tycke var en försvårande omständighet.

- Det är av största vikt att vi bekämpar allt vad korruption heter. Offentlig verksamhet ska ha medborgarnas förtroende. Vi vill inte ha ett samhälle där man tillförsäkrar sig jobb genom att bygga en sommarstuga åt någon.

Han slutsats var att det handlade om utstuderad och farlig brottslighet där straffet måste bli mer än ett års fängelse, med hårdast straff för tjänstemannen.

- Han har verkligen missbrukat ett förtroende han fått, förklarade han.

Åtalet gäller grovt mutbrott för tjänstemannen och grov bestickning för vd:n, alternativt grov trolöshet mot huvudman för tjänstemannen och medhjälp därtill för vd:n. I andra hand grovt bedrägeri för vd:n. I samtliga fall är maxstraffet sex års fängelse.

Efteråt ville åklagaren inte spekulera i hur tingsrätten skulle döma, men berättade att i ett liknande, nyligen avgjort fall, där det visserligen handlat om mer pengar, hade straffet blivit 2,5 års fängelse.

Domen offentliggörs fredag 9 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om