Många har passerat Yakob Balkos företag i rondellen vid polishuset. I hörnet där Norra Promenaden smiter uppåt Eneby, skyltas det om ramar, skyltar och design. Sedan 2006 har hans ram- och reklamfirma huserat här, och från att bara ha varit han och sonen Louie har de i dag tio anställa.
– Och nästa vecka blir vi elva. Vi växer hela tiden, det finns en stor efterfrågan på våra produkter och tjänster, säger Yacob.
Han är en av de utrikesfödda i vårt län som startat eget. 1991 kom han till Sverige från Syrien, där han tidigare haft företag som sysslat med reklam och skyltar. Då handlade det om att måla skyltar för hand. Efter tio år bestämde han sig för att starta eget även här.
– Jag har nog testat allt. Varit anställd och delägare i en restaurang, grossist, sålt kläder. Men det var inte min bransch!, säger han.
Nu ”jobbar jag med glädje” som han säger, med ett glatt humör och ser hela tiden nya möjligheter. Han startade företaget 2004 och då handlade det mest om konstnärsmaterial och ramar. 2005 kom Louie in i bilden och då utökades verksamheten att innehålla mer formgivning och tryck. Den första maskinen köptes då in.
– Jag kan inte sådant, men man måste våga! Vi har lyckats tillsammans, annars hade vi inte kommit till den här nivån. Jag har erfarenheten och han kunnandet, säger Yakob och tittar på sin son.
Jag frågar varför han tror att utrikesfödda är så bra på att starta företag, och att anställa? Yakob vill för allt i världen inte utmålas som ”invandraren som är duktig och har startat eget”, ”jag är svensk”, säger han, men han svarar gärna på frågan.
– Det är nog en tradition. Lyckas man, lyckas hela familjen. Man hjälper varandra inom familjen.
Louie, som är tryckerichef, utvecklar:
– Många är vana att driva eget. De vill inte vara anställda, eller jobba på löpande band. De vill jobba hårt och tjäna pengar efter hur mycket de jobbar.
Han exemplifierar med människor i pappans hemland: där är nästan alla är egna företagare, där finns glasmästaren, kiosken, och så vidare.
– Man är inte rädd för att jobba. Samtidigt offrar man mycket, som sin fritid. Det ligger lite i svensk mentalitet att man inte ska stressa, ”du kommer bli utbränd”, men så tänker man inte i många andra länder, säger Louie.
Det är full aktivitet när Folkbladet kommer på besök. Ramar skärs till, det trycks och i ett rum sitter ett gäng grafiska designers och ritar i datorn. Johannes Padu läste grafisk design vid campus Norrköping och det här är hans första jobb efter studenten.
– Det är bra här. Jag hade nog inte tänkt på tryckdelen innan jag började, men det är kul att göra allt, säger han.
De flesta av kunderna är företagare. Louie kallar arbetsplatsen för ett ”centrum för entreprenörer” då många vänder sig hit efter att de registrerat sitt bolag.
– De kommer hit och behöver hjälp med att synas, ta fram en logga och få förslag på marknadsföring, säger han och fortsätter:
– Många återkommer sedan flera gånger. Kunden är det viktigaste för oss och vi känner att folk uppskattar vår service. Flera gånger har vi fått blommor och choklad!
Under Folkbladets visit kommer många företagare in till Yakob och Louie. Det är ett härligt surr därinne, det märks att folk trivs. Yakob avslöjar att han har ett nytt företag på gång. Och att dottern Kristina snart startar eget. Sonen Bashar har också ett företag. En riktig företagarfamilj, med andra ord!