Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Wilhem Wiberg året runt

I söndags öppnade utställningen Wiberg året runt på Norrköpings stadsmuseum. Utställningen består av ett urplock av Wilhelm Wibergs tavlor med norrköpingsmotiv.

Bakom hamnstråket skymtar det gamla badhuset där Norrköpingsbor i slutet av 1800-talet kunde ta sig ett dopp.

Bakom hamnstråket skymtar det gamla badhuset där Norrköpingsbor i slutet av 1800-talet kunde ta sig ett dopp.

Foto: Sandberg Niclas

NORRKÖPING2008-02-11 03:00
Wilhelm Wiberg föddes 1860 i Norrköping och teckande i hela sitt liv hus och miljöer. Hans stora intresse för Norrköpings historia resulterade i att han samlade gamla foton och målningar som han i sin tur målade av i både akvarell och olja.I Norrköpings stadsmuseums samling finns 76 stycken Wibergtavlor, i utställningen visas tolv av dessa. I museets samling finns även Wibergs fotosamling.- Men den finns inte representerad här, säger Stadsmuseets chef Christer Dominder.En burlesk favorit
Av tavlorna i det lilla utställningsrummet är Christer Dominders personliga favorit den som avspeglar folkliv på Oxplatsen år 1870.- Den är speciell tycker jag, den är burlesk, man får en känsla av att det är någon slags bondkomik, säger Christer Dominder och pekar på människorna på tavlan.Tavlan skiljer sig från de andra tavlorna på så vis att människorna och deras aktivitet är i fokus. På de andra tavlorna är det hus och stadsmiljön som framhävs. Wilhelm Wibergs tavlor är dokumentära och visar en spännande bild av ett historiskt Norrköping. På utställningen får Norrköpingsbor stadmilöer från mitten fram till slutet av 1800-talet.- Man känner faktiskt igen vissa delar, även om det inte finns någon som levde då kvar i livet nu, säger Christer Dominder.Pressfotograf
Museichefen berättar att Wilhelm Wiberg var en av stadens allra första pressfotografer. När han avled 1934 lämnade han närmare 1000 glasplåtar efter sig med merparten norrköpingsmotiv från 1910-tal till 1930-tal.Utställningen Wiberg året runt visas på Norrköpings stadsmuseum till och med den 13 april i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om