Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vykort från Inre hamnen i Norrköping

Inre hamnen i Norrköping 1964.

Inre hamnen i Norrköping 1964.

Foto: Okänd

Norrköping2021-05-09 14:00

Bild från förr

M/S Tidaholm besökte Norrköping 1964, för att lossa eller lasta gods, nära Hamnbron. Och just då passade en fotograf på att ta en bild från Hamnbron till det här vykortet, som kommer från Söderköpingsbon Kjell Jonassons samling.

Hur vet vi då att bilden togs just 1964?

Jo, om vi vänder på kortet står det följande:

"Välkommen till utställningsstaden Norrköping och NU 64, den 26 juni - 19 juli 1964".

Så långt är allt helt klart, men det som förbryllar är ett tillägg på baksidan av kortet, där det står:

"Norrköping. Oceanhamnen".

Och det som förbryllar är förstås ordet Oceanhamnen, eftersom den här delen av Norrköpings hamn alltid verkar ha kallats för Inre hamnen, kort och gott. 

Så Oceanhamnen var nog bara ett högst tillfälligt påhittat namn.

Om vi tittar lite på detaljer på vykortet, kan man se tre små färggranna kranar i bildens vänsterkant, varav en sådan kran numera står som en museikran intill Hamnbron.

På bilden står flera små arbetsbåtar. "Trio" till höger var en så kallad vattenbåt, som servade anländande fartyg med vattenleveranser.

Närmast till vänster lär det också vara en vattenbåt. Man kan inte se båtens namn på skylten på hyttaket, men troligen handlar det om företaget Magda Svenssons vattenbåt "Jack".

Och bakom vattenbåtarna skymtar båten Amaranth, som körde passagerare fram och tillbaka till Esterön.

Angående båten Tidaholm, så byggdes den 1943 på Eriksbergs varv i Göteborg till Svenska Amerika Mexiko linjen i Göteborg.

Sedan hade båten olika ägare fram till 1978, då hon gjorde sin sista resa till Gadani Beach i Pakistan, för upphuggning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!