"Vuxna måste sätta gränser"
NORRKÖPINGAtt bli kallad för hora eller bög hör till vardagen bland ungdomar i dag. Många tänker inte ens på vad de säger. - Vi vuxna måste sätta gränser, säger Arja Moum, en av rektorerna på Hagebyskolan. Sexmobbningen mellan elever vardagsmat
- Vi kan inte acceptera sexuella trakasserier, sa skolans rektor Anders Pantzar i gårdagens tidning
Flera andra rektorer i Norrköping säger att språkbruket har blivit grövre de senaste åren och att något behöver göras. Däremot är det olika hur långt arbetet med detta har kommit.
- Visst kanske orden används på ett skämtsamt sätt ibland, men de ska ändå inte accepteras, säger Arja Moum, rektor på Hagebyskolan, bestämt.
Hon berättar att hon har planer på att samla alla elever till våren, killar för sig och tjejer för sig, och verkligen prata om vad det är som de egentligen säger till varandra.
- Ibland tror jag inte att de själva inser vad orden betyder, säger hon.
- Tyvärr har det också gått så långt att tjejer säger ord som hora till varandra. Män har använt nedsättande ord mot kvinnor genom årtusenden, men vi borde själva vara bättre än så, säger Arja Moum.
Anette Nilsson är rektor på Borgsmoskolan. Hon säger att det har gått lite upp och ner de senaste åren hur mycket eleverna använder könsord som svordomar.
- Just nu har vi inte så mycket problem med det. Men självklart reagerar vi om vi hör någon säga något sådant, säger hon.
På Enebyskolan har man också märkt av elevernas språkbruk, säger rektor Håkan Löfgren.
- Vi griper in så fort vi hör att någon använder sexuella svordomar, säger han.
På Hagaskolan finns det inskrivet i arbetsplanen att om någon använder sexuella svordomar så ska detta påtalas genast.
- Vi tar kontakt med föräldrarna i sådana lägen. Det är de vuxnas uppgift att reagera, annars sviker vi barnen, säger rektor Lisbeth Lindman.
Christel Andersson, rektor på Djäkneparksskolan, säger att skolan hade ett seminarium i höstas där de tog upp just de sexuella svordomarna. Hon har själv lång erfarenhet av att arbeta inom skolan.
- Språket har blivit grövre med åren, konstaterar hon.
- Barn har visserligen alltid använt svordomar men det verkar som om toleransen dessutom har förskjutits i dag. Orden är grövre. När jag var barn var det oerhört fult att använda vanliga svordomar. I dag hörs de överallt, såsom på tv, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!