Vrinnevisjukhuset kan mista vården för de för tidigt födda
NORRKÖPING: Barn- och kvinnocentrums verksamheter i Östergötlands landsting beräknar ett kraftigt budgetunderskott 2008. För att vända på siffrorna föreslås det i en oberoende utredning bland annat att neonatalvården (vården för nyfödda och tidigt födda) ska centraliseras.
- Vårt mål är patienternas bästa och patienterna vill i första hand ha bra kvalité på vården och en säker vård, säger Bo Orlenius, verksamhetschef på Vrinnevisjukhusets barn- och ungdomsklinik. Foto: Janne Forsby.
Foto:
I dag vårdas för tidigt födda barn och sjuka nyfödda barn inom neonatalvården både i Norrköping och i Linköping. De svårare fallen, barn som behöver respirator eller är födda tidigare än i vecka 30, vårdas enbart i Linköping.
Orimligt förslag
De revisorer som granskat den östgötska sjukvården för barn och kvinnor, föreslår bland annat att denna verksamhet ska centraliseras. Alltså bara finnas på en ort. Linköping, skulle man kunna tro, eftersom de i dag har den kunskap och utrustning som krävs för de svåra fallen.
- Bara för att Linköping är bra på att ta hand om de svåra fallen, så är det inte säkert att de är bättre än oss på de enklare fallen, säger Bo Orlenius.
Han är verksamhetschef för Barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Han har läst revisorernas utredning och ska nu tillsammans med Ditte Pehrsson-Lindell, centrumchef för barn- och kvinnocentrum i Östergötland, arbeta fram förslag på hur de tycker vården ska effektiviseras.
Personalen vi möter på avdelning 15 känner inte till utredningen. När vi berättar, suckar de och funderar. Kan man överhuvudtaget ha en förlossningsavdelning om man inte har en neonatalavdelning? Om något är fel med det nyfödda barnet, ska den nya lilla familjen då bli tvungen att åka ambulans till annan ort. Det låter inte rimligt, säger några anställda som Folkbladet talat med.
Men den frågan är inget som cheferna vill kommentera.
51-miljoner back
- Tillsammans ska vi gå igenom olika scenarier. Dessa ska vi gå igenom med personalen som arbetar på avdelningarna, säger han. Vi vill komma fram till en effektiv lösning som är bra för hela Östergötland. Men det viktigaste är patientsäkerheten och vårdkvalitén, säger Bo Orlenius.
- Det här är ett stort beslut och det måste vara väl underbyggt. Det ska vara rimligt, möjligt och säkert. Något måste göras för att få ordning på ekonomin, men vad vet vi inte ännu, säger Ditte Pehrsson-Lindell.
Utredningen är en omfattande översyn av barn- och kvinnocentrums verksamhet och organisation. Den är utförd av oberoende konsulter på uppdrag av verksamhetens centrumledning. Totalt skulle budgetunderskottet under 2008 bli 51 miljoner kronor.
Personalbrist
- Utredningen visar att barn- och kvinnovården i Östergötland håller en god kvalité och är resursnål jämfört med övriga landet, säger Bo Orlenius, men den visar även vissa brister.
Förutom budgetunderskottet har avdelningarna problem med att hitta specialiserade läkare och sjuksköterskor inom barn- och ungdomsmedicin. Det kan leda till ineffektiva och dyra lösningar, till exempel hyrpersonal. Dessutom anser revisorerna att den interna ledningen och ekonomistyrningen måste förbättras. Centrumet bör arbeta mer länsövergripande och ett möjligt exempel på det är att neonatalvården borde samordnas på en plats.
Snabb utveckling
- Utvecklingen inom medicin är så snabb. Både läkemedel och tekniken förnyas hela tiden. Det ställer stora krav både på kompetens och ekonomi. Den stora frågan är, hur ger vi våra barn den allra bästa vården med begränsade resurser? säger Ditte Pehrsson-Lindell.
Men något svar på vad hon och Bo Orlenius anser bör förändras får vi inte. Inte heller vad de tycker om en eventuell centralisering. Om några månader ska förslagen vara genomarbetade. Först då återkommer de med ytterligare information.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!