Vrinnevis situation är ohållbar

Akuten i Norrköping är överbelastad och underbemannad. Det säger skyddsombudet som nu larmar om situationen till arbetsmiljöverket.

Ohållbart. Situationen som utvecklat sig på Vrinnevis akutmottagning är allvarlig.

Ohållbart. Situationen som utvecklat sig på Vrinnevis akutmottagning är allvarlig.

Foto:

Norrköping2016-07-15 11:20

Arbetssituationen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping är ohållbar. Det framgår av en anmälan till arbetsmiljöverket som skyddsombudet skickat in. Personalen på akutmottagningen har under senaste halvåret upplevt hur arbetsmiljön har försämrats. Flera kompetenta kollegor har sagt upp sig och fler signalerar att det inte längre orkar med den höga arbetsbelastningen.

– Man har inte alltid den tolerans som behövs och fräser ifrån fast det inte är meningen, säger Maria Berggren, Förtroendevald i Vårdförbundet och sjuksköterska på akutmottagningen.

– Vi har flera unga sköterskor som väljer att gå ner i tid. De orkar inte med, situationen är för jobbig för att man ska klara av sin heltidstjänst, säger hon.

Sjukhuset har brist på både läkare och sjuksköterskor och enligt anmälan finns varningar om stressrelaterade symptom som trötthet, depression och irritation. Anmälan beskriver en arbetssituation med underbemanning i förhållande till arbetsbelastning, för mycket övertid och nya tillfälliga icke funktionsenliga lokaler. Anställda beräknas ha jobbat närmre 200 timmar i övertid.

– Vi hanterar otroligt mycket patienter och resurserna har inte utökats på något sätt, säger Maria Berggren.

– Vi får till akutläkare vad tiden lider, men det är en process som är under uppbyggnad. Det kan ta flera år, tillägger hon.

Enligt skyddsombudet äventyras patientsäkerheten på sjukhuset av den höga pressen.

– Drar man ner på vårdplatser får vi väldigt många inskrivna samtidigt. Då kan prioriteringen av patienten bli svårare, säger Maria Berggren.

Region Östergötland svarade på anmälan tre dagar senare och föreslog åtgärder som dagliga organiserade möten, förbättrad samverkan med andra kliniker och en ökad rekrytering

Fyra månader senare har få av åtgärderna blivit av. Situationen beskrivs nu som oacceptabel för både personal och patienter och i en anmälan från Kommunal finns krav på en handlingsplan för arbetsmiljön på akutmottagningen. Arbetsmiljöverket instämmer i kritiken och anmälan blir en sista utväg när arbetsgivare och arbetstagare inte kommer överens om arbetsmiljön.

– Vi tror på samverkan och har ett samarbete med våra mellanchefer som säger att de är väl medvetna om vårt läge.

– Men vi har haft en extrem situation och görs ingenting nu så lär den fortsätta, säger Maria Berggren.

philip.sunden@folkbladet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om