Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vrinnevis bronsålder sedd med deras ögon

NORRKÖPING
Historiens vingslag över Vrinnevi heter en utställning som öppnade på Norrköpings stadsmuseum i går. Och nog är den lite historisk alltid.
- Jag tror inte jag ljuger när jag säger att det är första gången vi har så unga utställare, säger Ismo Railisson, museipedagog.

På Vrinneviskolan har elever mellan 10 och 12 år fått lära sig bronsåldershistoria genom att upptäcka närmiljön där det finns bronsåldersgravar. De har också producerat en egen utställning som visas på Norrköpings stadsmuseum. På bilden: Alexandra Rejsmar, Emelie Persson, Caroline Söderholm och Jasmine Bäck. Caroline har varit med i gruppen som tillverkat den här modellen av en bronsåldersby.
FOTO: HASSE JOHNSSON

På Vrinneviskolan har elever mellan 10 och 12 år fått lära sig bronsåldershistoria genom att upptäcka närmiljön där det finns bronsåldersgravar. De har också producerat en egen utställning som visas på Norrköpings stadsmuseum. På bilden: Alexandra Rejsmar, Emelie Persson, Caroline Söderholm och Jasmine Bäck. Caroline har varit med i gruppen som tillverkat den här modellen av en bronsåldersby. FOTO: HASSE JOHNSSON

Foto:

Norrköping2002-10-18 00:00
I utställningen, som producerats av Vrinneviskolans elever och lärare, ställs frågor som: Hur såg det ut i Vrinnevi under bronsåldern? Vad åt man? Hur upplevde bronsåldersmänniskan tiden? Varför skapades hällristningarna? Hur begravdes de döda?
Det var också elevernas alla frågor lärarna utgick ifrån i det pedagogiska arbetet.
- Barnen har gjorts mycket delaktiga i hela processen, säger Anki Olsson, lärare.
Redan för ett år sedan började Vrinneviskolan anlita och använda sig av Norrköpings stadsmuseum.

<b>Går på gamla gravar</b>
Inom samarbetet på bronsålderstemat åkte Ismo Railisson från muséet till Vrinnevi, där han tillsammans med eleverna gick ut i deras närområde och berättade om de bronsåldersgravar som finns där.
- Där man går i vanliga fall, finns det gravar som är 3000 år gamla, och det känns lite speciellt, säger Emelie Persson, elev.
Barnen har fått lära genom att göra: bygga modeller, sy bronsålderskläder och tillverka den tidens vapen.
Emelie Persson går i sjätte klass och var en av de elever medverkade i gruppen som fördjupade sig på tidens smycken och kläder.
- Det finns faktiskt likheter mellan våra smycken och de som dom hade. Vi har också halsringar och stora armband. Jag tror att de hade smycken för att visa att de var rika, berättar Emelie.

<b>Sy kläder</b>
- Det roligaste var att få sy kläder, tycker Alexandra Rejsmar, som var med i samma grupp.
Såväl lärarna, som elever och museipedagogen är överväldigande postitiva till samarbetet.
- Vi har fått otroligt fin experthjälp och vägledning av muséet, så att även vi lärare blev väldigt peppade, säger Lotta Thuré.

<b>Pedagogisk</b>
- Det är en väldigt fin och pedagogisk utställning, och det tror jag även de på museet som var skeptiska till idén att låta barn göra en utställning tycker. Jag efterlyser ett utökat samarbetet med skolorna, säger Ismo Railisson.
- Vi vill att barn ska hitta hit och vi vill visa att muséet även ägnar sig åt uppsökande och upplevelsebaserad verksamhet.
Emelie berättar att temaarbetet och utställningen gett ny förståelse för museets verksamhet.
- Jag gick inte på museer förut, men nu uppskattar jag det nog mer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om