Vrinneviläkare varnar landstingsledningen för satsningen på US i Linköping
Om några veckor förlorar Norrköping sitt länssjukhus. Samtidigt breder Universitetssjukhuset, US, i Linköping ut sig på Vrinnevisjukhusets bekostnad. Det skriver tjugo läkare i ett öppet brev till kommunfullmäktige.- US har blivit som en gökunge när de ekonomiska resurserna ändrats. Jag hoppas att landstingsledningen inser att de gått för långt och att inser att behovet av länssjukvård är lika stort på Vrinnevisjukhuset som på US, säger Örjan Gertow, överläkare vid medicinkliniken.
Nedmonteringen av sjukvården på Vrinnevisjukhuset är inte lyckad för varken Norrköping eller Linköping, anser läkarna. På bilden: Sven-Ingemar Deurell, Sverker Eriksson, Örjan Gertow, Hans Svensson, Anders Danielsson. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Det sjukhus som återstår efter den 1 mars är ett sjukhus som inte längre kan ta hand om hela patienten då specialistkompetens försvunnit, varnar läkarna.
Sjukvården slås sönder
- Bassjukvården slås sönder. Vi upplever oss väldigt förfördelade i den östra länsdelen. Vi har hittills bara sett neddragningar och får smulor tillbaka, säger Hans Svensson, överläkare på medicinkliniken.
Historiskt har sjukhus formats för att kunna ta hand om hela patienten, särskilt när det gäller akuta skador och sjukdomar, skriver läkarna. De anser att det vore ett rejält kliv tillbaka i utvecklingen om en kommun som tillsammans med omgivande kommuner har över 170.000 invånare inte längre har ett länssjukhus med jourverksamhet på samtliga kliniker.
Större vårdbehov
I Linköping finns fler läkartjänster och vårdplatser för länssjukvård än vad som finns på Vrinnevisjukhuset, trots att antalet personer i upptagningsområdet är ungefär detsamma.
- Sett till befolkningsunderlaget är vårdbehovet till och med större i Norrköping. Linköping har en stor del friska studenter, medan Norrköping har en äldre och mer vårdkrävande befolkning, där exempelvis fler röker, säger Örjan Gertow.
Flera läkare som skrivit under brevet finns på medicinkliniken, en av de avdelningar som sagts drabbas minst av neddragningarna.
Men läkarna påpekar att det ofta krävs att de samråder med med andra specialistläkare för att kunna ställa rätt diagnos. Kommer en patient till infektionsavdelningen med akuta buksmärtor kan det till exempel vara en infektion, men smärtan kan också ha en kirurgisk orsak. Därför drabbar neddragningar inom andra områden även dem. Norrköping har haft så kallade multikompetenta team kunnat tar hand om olika sjukdoms- och skadetyper.
- Det har varit en personberoende och mycket kostnadseffektiv verksamhet som fungerat väldigt bra, säger Örjan Gertow.
- Med ett pennstreck raseras väletablerade strukturer som tagit år att arbeta fram, säger Sven-Ingemar Deurell, också han överläkare på medicinavdelningen.
Ingen eftervård
Istället tvingas skadade och sjuka patienter åka till Universitetssjukhuset, US, i Linköping för att få den vård de behöver.
- När de mår bättre kommer de vilja skicka tillbaka dem till Vrinnevisjukhuset för eftervård. Men för något år sedan försvann våra vårdplatser för rehabilitering och eftervård, säger Örjan Gertow.
Norrköping och hälso- och sjukvården i Finspång hade i december förra året sammanlagt 171 vårdplatser. I Linköping är siffran 228, men dessutom tillkommer cirka 50 vårdplatser för högspecialiserad vård.
- Redan idag har vi förhållandevis få vårdplatser i förhållande till patienter, till det kommer ytterligare neddragningar. Det är en ekvation jag inte får ihop, säger Anders Danielsson.
Till medicinavdelningen kommer patienter nästan enbart akut. Det är en viktig skillnad mellan till exempel en ortopedavdelning där hälften av ingreppen är planerade. Om det är fullt med akutfall kan det enkelt lösas genom återbud.
- Det är vi som måste se patienter och anhöriga i ögonen och säga att vi inte har plats. Att dessutom observationsavdelningen ska stängas gör oss väldigt bekymrade, säger Anders Danielsson.
- Det är en väldigt otäck situation att en doktor på akuten måste ta strid om vårdplatser och hamnar i kläm. Sedan är det vi läkare som får stå till svars när något händer, säger Sverker Eriksson, infektionsläkare.
Ojämnt fördelade
Resurserna mellan US och Vrinnevisjukhuset är alltför ojämnt fördelade och detta drabbar båda orterna negativt, anser läkarna.
- Linköping kommer att få logistiska problem med att klara av den ökade belastningen. Jag tror inte att de är glada över detta heller. Strukturförändringar måste ske, men detta är inte genomtänkt, säger Hans Svensson.
Den högspecialiserade vården i Linköping har fått ett lägre sparbeting, men Norrköpingsläkarna påpekar att det även på Vrinnevisjukhuset bedrivs högspecialiserad vård.
- Vi har bett landstingsledningen ange vad man kallar länssjukvård och vad som är högspecialiserad vård. Men det har de inte gjort. Då skulle ju var och en kunna se den ojämna fördelningen mellan sjukhusen, säger Örjan Gertow. Vi vill att US ska utvecklas, men det får inte ske på de andras bekostnad.
<B>Verksamheter som försvunnit</B>
Geriatrik/Rehabklinik nedlagd
Käkkirurgi lyttad till Linköping
Ryggkirurgi flyttad till Linköping
Kärlkirurgi flyttad till Linköping
Kirurgjourlinje (1 nattjourlinje bort) 1 mars 2004
Ortopedjour natt 1 mars 2004
Öronjour helg och vardagnatt nedlagd 1 januari 2004
Ögonjour helg nedlagd 1 januari 2004
Kärlröntgen flyttad till Linköping
Professur i palliativ medicin
En kirurgavdelning (avd 6) nedlagd
En ortopedavdelning (avd 10) nedlagd
Stort trauma, olycksambulans försvinner den 1 mars 2004
Till Vrinnevisjukhuset flyttas exempelvis planerade kejsarsnitt och en del starroperationer. Oklart om det blir mer. Källa: Medicinkliniken, Vrinnevisjukhuset.