Vrinneviakuten utan kirurgi på nätter och helger
När landstingsstyrelsen på tisdagen tog sina beslut om förändringarna i sjukvården blev det som tidigare aviserats. Vrinneviakuten får i framtiden vara utan både kirurgi och ortopedi nattetid och helger, endast medicin blir kvar dygnet runt. Ortopedkliniken kommer ofrånkomligen att bantas. Medan däremot bortfallet för kirurgkliniken i varje fall till en del kompenseras med fler i förväg planerade operationer.
Att koncentrera olika slags vård till de enskilda sjukhusen räcker dock inte ända fram. Därför har samtliga enheter, utom primärvården, också ett generellt sparbeting på 3 procent.
Sammanlagt är det 300 milj kr som ska bort, och efter en del turer blir det då för sjukvårdens del 237 milj kr. Gårdagens beslut täcker det mesta, kvar är då bara 37,6 milj kr i utbudsminskningar - rena bortplockningar av vård - som hälso- och sjukvårdsnämnden ska besluta om i dag.
Oklar fördelning
Exakta utformningen av förändringarna är dock inte klar i och med landstingsstyrelsens beslut. Oklart är t.ex fortfarande, hur neddragningen av vårdplatser inom medicin ska fördelas mellan Norrköping och Finspång. Det blir de nya centrumledningarna, som nu mer i detalj får sköta sådant.
Men ortopedi och kirurgi kommer inte längre att finnas på Vrinneviakuten nattetid, det står helt klart - frånsett någon viss kirurgkompetens för patienter som redan lagts in. I princip kommer dock inga operationer att ske kvälls- eller nattetid, och heller inte helger.
Äldre patienter med höftfraktur ska dock även fortsättningsvis opereras i Norrköping, liksom t ex blindtarmsinflammationer. Men en hel del annat ska i stället över till Universitetssjukhuset.
Det om akutsidan. När det sedan handlar om planerade operationer blir det för Vrinnevisjukhusets del både ge och ta. Planerade operationer inom kirurgi och urologi ska sjukhuset få mer av, men å andra sidan avstå en del (exakt hur mycket vet man ännu inte) planerade ortopediska operationer till lasarettet i Motala. Varje sjukhus ska, är en av tankarna, få sin särskilda profil.
Drabbas hårdast
Som Folkbladet redan skrivit om blir det ortopedkliniken som drabbas hårdast av alla på Vrinnevisjukhuset. Både planerad och akut verksamhet blir man alltså av med där. Hur stora konsekvenserna blir för personalen kan ännu inte sägas, men en klar nedbantning måste det rimligen bli.
När det gäller gynekologi ska en del operationer över till Vrinnevisjukhuset från Linköping. Universitetssjukhuset i kommer att få sin speciella inriktning på akutsjukvård och högspecialiserad vård. Vid stora olycksfall ska de drabbade över till Linköping, och det vid alla tider på dygnet. Ryggkirurgi och kärlkirurgi förs över till Linköping.
Gråstarrsoperationer ska över från Linköping till Norrköping, ögonsjukvården på Vrinnevisjukhuset får alltså ett visst tillskott. Men å andra sidan blir det mindre öronsjukvård - där man går över till femdygnsavdelning med någon jour och beredskap på helgerna. Som viss kompensation ska då dagkirurgiska öronoperationer föras över från Linköping till Norrköping.
På länsnivå
Såväl den slutna som den öppna reumatikervården ska, liksom hudvården, organiseras i länskliniker med mottagning på vart och ett av de tre sjukhusen. Också smärtlindring och rehabilitering ska organiseras på länsnivå.
Hänvisas till Norrköping
Mödrahälsovården i Åby och Östra Husby läggs ner, här hänvisas i stället till Norrköping. När det gäller den psykiatriska vården ska ingen koncentration av verksamheten ske. Men 18 milj kr ska likväl, på något vis, plockas bort här.
Ansvaret vilar nu på landstingsdirektör Åke Rosandher och de nya centrumledningarna. Det hela ska genomföras så snart som möjligt. Allt kan dock inte hinna bli klart redan till starten på det nya budgetåret.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!