- Det är så många olika problem på en gång. Det är torka, det har inte regnat på flera år. Det finns inte mat och kriget pågår. Det behövs akuthjälp, säger han.
Amnesty international bekräftar problemen.
- Det finns inget annat plats i världen där läget förvärras så pass snabbt. Man bryter mot mänskliga rättigheter och det är otroligt allvarligt, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare för Amnesty.
Vägrar hjälp
Al-Shabaab, den största rebellgruppen i Somalia, har satt i system att inte släppa fram hjälporganisationer - vare sig med mat eller sjukvård. Som en följd av det dör varje dag ett stort antal människor.
- Jag blir förbannad när jag hör att de sätter stopp för hjälp. Om man behöver hjälp och någon erbjuder det så ska man bli glad. Att hjälpen sen stoppas och civilpersoner drabbas gör mig verkligen förbannad, säger Abdulkadir Ahmed Mohammed.
Han har själv vänner i de drabbade områdena och är orolig.
- Det är både jag och dem. De säger att det inte finns ordentligt med mat och torkan gör sitt till. Folk är sjuka och det finns inte vård. Men sedan att det också är krig gör saken värre.
Dör längs vägen
Många av de drabbade har mycket dåligt med pengar och har inte råd att ta sig in till städerna. Det är landsbygdens befolkning som drabbas värst.
- Och om de väl går in till städerna så är det vanligt att de dör längs vägen. Familjer kan komma fram men sakna flera familjemedlemmar. En pappa som dött vid vägkanten. Eller en mamma.
Abdulkadir Ahmed Mohammed efterlyser mer hjälp utifrån. Något som han själv ser som svårt då hjälpen har svårt att komma fram. Det i sig är ett av de bekymmer han ser.
Kunskap behövs också
- Det är inte bara pengar som behövs. Det behövs akuthjälp. Jag har jobbat inom FN, det kom människor som svalt och var hungriga. Det kom människor som var sjuka. Det behövs inte bara pengar utan det behövs kunskap. Det är därför det är så viktigt att informera om vad som händer. Och inte bara tala om för befolkningen att de ska äta mediciner utan också vad som orsakar sjukdomarna.