Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Visst ska folket få rösta - men om vad?

Det finns en stor vilja till enighet hos de flesta partierna inför kommunfullmäktiges beslut om folkomröstning om Vrinnevisjukhuset.
Ett problem kan dock vara, att de partier som tycks vilja profilera sig är de båda största - socialdemokraterna och moderaterna.

NORRKÖPING2004-03-25 06:00
- Det viktigaste för oss är enigheten. Själva formuleringarna är faktiskt inte lika viktiga, vi är beredda att kompromissa om det mesta, säger Karin Jonsson (c).
- Jag hoppas vi kan enas om en formulering i fullmäktige, säger Kristin Lundberg (fp). Jag vill inte att landstingspolitikerna ska kunna peka på, att vi inte varit eniga.
Och Stefan Arrelid säger att miljöpartiets linje hela tiden varit att nå en kompromiss med andra partier.

Alternativ drift
En huvudfråga har varit, om kravet på alternativ drift av sjukhuset ska med. Vårt stalltips är, att det inte kommer med. Socialdemokraterna och vänstern är helt emot, medan flera partier som i och för sig ställer upp på idén kan tänka sig att avstå från att föra fram den just den här gången.
Uppenbarligen anses också den särklassigt viktiga frågan vara den om akutmottagningen, och återställandet av denna.

Samling mot s
Det skulle då kunna peka mot en samling i riktning mot socialdemokraternas formulering, enligt vilken akuten på Vrinnevisjukhuset snarast ska återställas till tidigare nivå i fråga om både innehåll och tillgänglighet.
Å andra sidan kan det väl inte vara helt säkert, att socialdemokraterna får precis som de vill. Det tror inte i varje fall inte Karin Jonsson, som också pekar på att utgångspunkten bör ha det som folk har krävt.
- Socialdemokraterna kan ju heller inte själva igenom sitt förslag, utan de måste ju ha några andra partier med sig,.
Det som över 7.000 namn samlades in för var ju, att Vrinnevisjukhuset ska vara ett komplett länssjukhus med dygnet runtöppen, komplett akutmottagning samt med fullvärdig planerad vård, skattefinansierad men i alternativ drift.
Moderaterna, och även lilla SPI, anser att det måste vara kravet från namninsamlingen som folkomröstningen ska gälla.
- Visst är det bra med enighet. Men det är också olyckligt om vi politiker börjar greja med det som folk har krävt, säger oppositionsrådet Jörgen Rundgren (m).
- Formuleringen får heller inte vara för urvattnad, tillägger han.
Och torde väl då åsyfta socialdemokraternas formulering, som alltså enbart tar upp akuten.

S är emot
När det gäller socialdemokraterna bör ju påpekas, att de fortfarande - och det som enda parti - är emot folkomröstningen som sådan.
Men av allt att döma kommer de att få stryk i kommunfullmäktige i frågan om folkomröstning eller ej. Men då kommer de, som sin andra frontlinje, att lägga det nämnda förslaget till formulering. För att få in frågan på, som de ser det, rätt bog.
Frågan blir då, hur andra partier kommer att ställa sig. Möjligen kan detta redas ut redan i kväll, då samordningsgruppen för Vrinnevisjukhuset - där samtliga partier ingår - ska träffas. Dock kan det likaväl dröja fram till måndag, innan vi får veta hur det blir.
Lotta Andersson (v) säger att man där är öppna i formuleringsfrågan. Det enda vänsterpartiet inte kan tänka sig är något krav på alternativ drift. När det gäller socialdemokraternas formulering säger hon sig ha förståelse för synpunkten, att det där kan upplevas som "för lite".

Vill ha enighet
Margaretha Ericsson (kd) har som utgångspunkt att att man sålångt möjligt bör hålla sig till namninsamlingens formulering.
- Men sedan måste vi också kompromissa. Det finns inget egenvärde i någon lång debatt i fullmäktige, utan vi behöver vara så eniga som möjligt. Det gäller ju att det blir slagkraftigt, Att vi visar landstinget, att det här ställer inte Norrköpingsborna upp på.
Kristin Lundberg (fp) vill ha enighet. Hon ser akuten som huvudfrågan och kan utan vidare tänka sig att den här gången avstå från krav på alternativ drift.
Inte heller Stefan Arrelid (mp) ser kravet på alternativ drift som något nödvändigt i folkomröstningen. Det kan man i stället ta upp vid något annat tillfälle.
- Och jag hoppas verkligen, att vi kan undvika att göra partipolitik av den här frågan, säger han.

Haft effekt
Karin Jonsson (c) ser folkomröstningen som framför allt en viljeinriktning, en påtryckning gentemot landstinget. Och Jörgen Rundgren betonar, att redan den kamp för folkomröstning som hittills varit har haft sin effekt.
- Det är inte alls uteslutet att landstinget kommer att lyssna till den här massiva opinionsyttringen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!