Visst kan man göra film om Björnhammar
Som en sovande björn eller Törnrosa ligger Björnhammar djupt inne i skogen. Norrköpingsborna Jacob Westerberg och Marcus Bredberg fascinerades av avfolkningsorten och gjorde en film om den som nu visas på Filmfestivalen. Till seminariet på tisdagskvällen kom Helena Johansson, tidigare Björnhammarbo.- Jag trodde inte i min vildaste fantasi att man kunde göra poesi av Björnhammar, säger hon.
Björnhammar. Jacob Westerberg och Marcus Bredberg har fångat Björnhammar på film. Den visas nu på Norrköpings filmfestival och i tisdags berättade de två filmarna om sitt arbete. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Dit kom Jacob Westerberg i februari i fjol för att hälsa på en släkting.
- Jag fascinerades av av miljön i Björnhammar och tänkte att det kunde bli en film, säger Jacob.
Han började göra research, satte sig in i bygdens historia och läste det mesta som fanns att läsa om Björnhammar. Det är ett litet och bortglömt samhälle i närheten av Hjortkvarn, mellan Norrköping och Örebro, som anlades av Gryts Bruk under 60-talet.
Husen från decenniet på den gata som i folkmun kallas "Lyckliga gatan", är idag rivningshotade.
Men trots att det är en avfolkningsort har inte hoppet övergivit bygden. Spikfabriken är modern och direktören är en driven man med framtidsplaner.
- Mötena mellan gammalt och nytt är spännande, men tror inte att det är sant. Där finns både den sprillans nya spikfabriken och de gamla arbetarlängorna, säger Marcus.
Marcus Bredberg, som studerat film på Kulturama ihop med Johan, engagerades i projektet.
- Det är framtidstron som gör bygden unik, man har satsat och åkt på smällar flera gånger. Ändå envisas Björnhammar med att vilja ha sin plats på kartan, säger Jacob.
Svårt att få stöd
Projektet presenterades för Svenska Filminstitutet, Glesbygdsverket, Sveriges Television och en rad andra, men enbart Film i Örebro och Film i Öst nappade.
- De kom med idé och manus, men också några kortfilmer, som gav oss en bild av hur det jobbade och vi trodde på det, säger Johan Karlsson.
- Dels ville vi göra en betraktelse, vår upplevelse, men också ge en bakgrund till det samhälle vi möter. Men jag vill inte pracka på folk mina åsikter om Björnhammar, säger Jacob.
Till en början var tanken att följa Björnhammar i årstidernas växlingar under ett helt år. Men den ekonomiska verkligheten begränsade dem till två veckor i maj.
- En dag var det dimma på sjön, det var skulle spela in och det stod i manus at det skulle vara dimma. Vi hade tur, säger Marcus.
Fin skildring
Till seminariet på tisdagen kom Helena Johansson, tidigare Björnhammarbo. Hennes mamma drev affären i Björnhammar som numera är nedlagd, nu ligger den närmsta i Hjortkvarn och den är också nedläggningshotad. Helena lovade att hon skulle vara den första att köpa filmen om den kom på video.
- Jag blev nästan rörd när jag såg filmen, det är en fin skildring. Jag trodde inte i min vildaste fantasi att man kunde göra poesi av Björnhammar, säger hon.