"Vissa måste få hjälp med hyran hela livet"
- Det räcker inte för alla hemlösa att få hjälp med hyran under en kortare period, utan Norrköpings kommun måste inse att en del personer måste ha hjälp med hyran livet ut! Så sa fastighetsägaren Staffan Andersson från Lundströms, vid den stora bostadssociala konferens, som hölls i Arbetets museum i fredags om de hemlösa och andra som har problem med boendet i Norrköping.
Att bo permanent i husvagn är ingen värdig boendeform, tyckte Irene Lindén, socialnämndens ordförande. Bilden är inte tagen i Norrköping. FOTO: SCANPIX
Foto:
- Norrköpings kommun känns unik i landet, med tanke på den ambitiösa satsning och det samarbet med bostadsföretagen som man gör och gjort i den här kommunen, berömde Ann Jönsson, politiskt sakkunnig från socialdepartementet.
- Satsningarna här i Norrköping på att minska antalet hemlösa är så pass intressant och imponerande, att jag gärna vill återkomma och följa upp hur det går, tillade Ann Jönsson.
Färre öppet hemlösa
Socialchef Margareta Öst framhöll att antalet hemlösa gått ner sakta men säkert i Norrköping:
- Framförallt de som vi kallar för öppet hemlösa som gått ner från 33 till 19 personer under de senaste fyra åren. Och att vi lyckats få ner siffrorna för hemlösa och stabilisera läget, beror inte minst på den uppsökande verksamhet vi bedriver och som jag, om jag får önska något, hoppas att vi kan permanenta efter att uppsökarprojektet avslutas under 2006.
Bostadssamordnare Kenneth Edström var också positiv till uppsökarprojektet:
- Många som har problem att betala hyran, tycker det är en ovärderlig hjälp när våra uppsökare kommer hem och erbjuder stöd och hjälp. Något som givetvis även bostadsbolagen tycker är bra. Totalt sett har den här satsningen inneburit att vi har lättare att få tag i lägenheter idag, vi har bättre relationer med hyresvärdarna och våra kunskaper om situationen ökar hela tiden.
Samtidigt tog Kenneth Edström upp ett annat, och kanske för många, okänt problem.
- Vi har ett antal barnfamiljer, som tjänar tillräckligt mycket för att klara hyran, men satt i system att inte betala hyran, utan blir vräkta, flyttar, blir vräkta igen och flyttar.
- Barnen går det ingen direkt nöd på, förutom det kaos det kan innebära att tvingas flytta hela tiden och byta skolor. Det här ser vi som ett mycket stort problem som vi måste försöka hitta en hållbar lösning på.
Bra initiativ
Staffan Andersson, fastighetsägare från Lundströms, sa så här:
- Som representant för hyresvärdarna vill jag tacka för ett bra initiativ med den här träffen. Det underlättar alltid, när man får kontakt med varandra och verkligen försöka rädda det som räddas kan. Förr kunde hemlösa få hyresstöd av kommunen under två år och sedan sprack det hela efter ytterligare tre månader när de började ta dit gamla polare och grannarna ringde och hotade att flytta.
- Jag menar att den uppsökande verksamhet som Norrköpings kommun bedriver idag är ett bra stöd för många boende med olika problem, men kommunen måste samtidigt inse att vissa personer behöver ha hyresstöd livet ut.
Hellre husvagn
Stefan Arrelid från miljöpartiet sa så här:
- Det är glädjande att Norrköpings kommun minskar antalet invånare utan fast bostad. Men det finns också personer som hellre bor i exempelvis en husvagn än i en vanlig lägenhet och jag undrar om det finns plats och stöd för sådana personer också?
Något som Iréne Lindén, socialnämndens ordförande svarade så här på:
- Det händer att folk vill bo i husvagn på en campingplats, men jag tycker personligen inte att det är bra. Istället ska kommunen kunna visa stor flexibilitet på olika sorters boende, kollektivboende, specialboende och annat, som är mer värdigt än att bo i husvagn, som jag anser man bara ska bo i under korta perioder.
Nej till härbärge
Hon fick också frågan om inte kommunen skulle bygga ett speciellt härbärge för hemlösa?
- Nej, det ska vi inte. Vi har Hamnbrohemmet och det är ytterst sällan fullbelagt och om det är det någon enstaka gång har vi även ett jourboende att komplettera med. Och här får man ligga över, även om man inte är nykter.
300 nya per år
Kommunalrådet Eva Andersson (s) sa så här:
- Glädjande nog ökar Norrköpings kommun med 550 människor varje år och inom de kommande åren behöver vi cirka 300 nybyggda lägenheter per år. Så vi jobbar med det framtida bostadsbyggnadsprogrammet och här har vi även med frågan om de hemlösa.
Som avslutning på konferensen delade kommunalrådet Mattias Ottosson ut ett speciellt pris till fastighetsägaren Malmstaden:
- Att alla har en egen bostad är en grundtrygghet i livet och många bostadsbolag i Norrköping hjälper till med detta. Men ett företag som sticker ut lite extra är Malmstaden som hjälpt många bostadslösa att få denna grundtrygghet.
Mats Dahlin från Malmstaden tackade för priset:
- Och hoppas att vi kan ha ett fortsatt gott samarbete med kommunen och att det uppsökande arbetet permanentas för att den vägen snabbt kunna stödja och hjälpa de som får problem med hyresbetalningarna.