Vissa läser med öronen
Alla kan läsa men en del läser med öronen. Med bland annat dessa ord inleddes dyslexiveckan på biblioteket. Med ny teknik kan man låna sina talböcker från biblioteket hemifrån, via datorn. Det finns 80 000 titlar att välja mellan.
Pippi Långstrump, alias Gudbjörg Gudjonsdottir Holm, tog emot kommunalrådet Lars Stjernkvist när dyslexiveckan igår inleddes på stadsbiblioteket.
Foto:
- Många av oss som har dyslexi har svårt att höra skillnad på olika ljud. Till exempel låter orden trio och treo likadant för oss, berättade Britt-Marie Gustafsson. Hon är ordförande i lokalavdelningen för Dyslexiförbundet i Norrköping.Hon berättade att det i genomsnitt finns två elever i varje skolklass som har läs- och skrivsvårigheter, och att det fortfarande förekommer att elever går genom hela skolan utan att få hjälp, vilket gör att de varken kan läsa eller skriva, när de slutar grundskolan. - Jag fick en fråga från en förälder, som undrade om hennes barn, som har läs- och skrivsvårigheter, hade rätt att få hjälp med engelskan också. Människor med de här svårigheterna måste få veta vilka möjligheter och vilka hjälpmedel som finns att tillgå, konstaterade Britt-Marie Gustafsson.Därför finns Skrivknuten, som är Dyslexiförbundets informationsverksamhet, men som nu hotas av nedläggning, då det statliga bidraget till verksamheten har halverats. Dyslexiförbundet driver nu en kampanj för Skrivknutens överlevnad och en namninsamling pågår. Digitala läspennor
På plats på biblioteket finns också Skoldatateket under veckan. Det är kommunens elevstöd, som bland annat ger skolpersonal möjlighet att prova alternativa verktyg, som det dataprogram som gör att användaren kan få allting uppläst, både det som finns på nätet och det som han/hon har skrivit på sin dator.På torsdag på kvällstid, på biblioteket, visar personal från Skoldatateket vilka hjälpmedel som man kan använda, om man har läs- och skrivsvårigheter. Med ett fickminne kan man till exempel göra muntliga anteckningar och spela in samtal. Digitala läspennor används för att få ord upplästa, förklarade eller översatta från ett annat språk. Med en daisyspelare kan man lyssna på talböcker och taltidningar och bland annat sätta bokmärken och söka bland sidorna.
Källa: www.dyslexiforbundet.se