Hur använder människor varmvatten? Och varför just så?
Det är frågor som forskarna vid Linköpings universitet har sökt svaren på. I gruppen finns konstnären Hasti Radpour som har visualiserat vattenanvändningen i sin installation "Vattnet dansar, i glömskans slingrande hall”.
Med blå textiler, ljud och film har hon skapat sin spektakulära kreation i den ruffiga miljön alldeles vid Visualieringscenter i Norrköping.
– Det är en fantastisk lokal, passar så bra, säger hon lyriskt. Jag har gått förbi här många gånger och gillar verkligen platsen.
I förra veckan bjöd hon till vernissage och då kunde man passa på att kliva ned på golvet via den gamla rostiga spiraltrappan. Turbinen och generatorerna är sedan länge bortplockade och blottar i stället hål som bildat vattensamlingar. När det är helt tyst kan man också höra vattnet från Motala ström alldeles i närheten.
– Av säkerhetsskäl kan vi inte ha öppet här hela tiden, men de som vill kika närmare kan kontakta mig så kan vi boka in en tid, säger Hasti Radpour.
Annars kan man hålla tillgodo med att beundra installationen genom det stora fönstret i gatunivå. Det dansande vattnen kan ses fram till den 23 april.
Det var Norrköpingsbaserade Bodil Axelsson, professor vid institutionen för kultur och samhälle, som föreslog turbinhallen. Hasti Radpour och Wiktoria Glad, universitetslektor vid institutionen för tema, har sina kontor i Linköping och tillsammans ligger trion bakom forskningsprojektet som startade nästan samtidigt som pandemin bröt ut, under våren 2020.
– Varmvatten väcker många känslor och minnen, det överraskade mig faktiskt ganska mycket. Vi ställde frågor till hyresgäster och bostadsrättinnehavare om deras förhållanden till varmvattnet och många berättade om barndomsminnen och olika upplevelser. Under pandemin var det också tydligt att tvätta händerna blev en central aktivitet, säger Wiktoria Glad.
Idén föddes faktiskt redan 2015, då som ett pilotprojekt.
– I dag tar vi varmvattnet för givet men för inte alltför länge sedan var det inte alls så. Precis som varmvattnet kan vara en bristvara i andra delar av världen.
Längst upp vid taket, ovanför de blå sjoken, syns en röd del av installationen.
– Den kan betyda olika saker, det beror på vem som gör tolkningen. Kanske kan det vara en referens till varmvattenkranen, slutar Hasti Radpour.