Äppelhyllan på barnavdelningen på Stadsbiblioteket i Norrköping är i första hand till för barn med funktionsvariationer men även för deras anhöriga, pedagoger och andra som möter barnen. Här finns material och böcker för alla sinnen, böcker med punktskrift, talböcker, och taktila material.
Här finns också lättlästa böcker, och böcker för barn som går till logoped, och språkväskor för de som behöver öva extra på siffror eller färger, vilket vidgat lånekretsen till alla barn. Det finns också böcker för barn om att ha till exempel adhd.
En av bibliotekets yngsta låntagare, Kenan, fick på fredagen äran att tillsammans med mamma Anwar Abdulwali dra bort det vita skynke som fram till invigningen dolt det röda och gula virkade äpplet som upphängt i taket ska visa var Äppelhyllan finns.
– Han har varit med i Bokstartsprojektet från start, ett projekt vi nu haft i tre år, berättar barnbibliotekarie Margareta Gustafsdotter.
– Det är en satsning på de allra yngsta barnen, att komma in tidigt och läsa för små barn. Vi har varit i Hageby och Ringdansen i tre år nästan och nu har vi ett eget projekt här. Nu kommer vi att gå ut till alla barnavårdscentraler i hela Norrköping, plus förskolorna. Alla barn som börjar förskolan ska få en bok från oss på biblioteket, och information om varför man ska läsa.
– Det är det nya nu att vi ska rikta oss till alla inskolade barn, och det är över tusen – så det är en tuff uppgift! Och så gör vi hembesök till sexmånadersbebisar från alla barnavårdscentraler i Norrköping, men det blir särskilt prioriterade barn.
Forskning har visat att man bör läsa för sina barn så tidigt som möjligt, gärna från fyra månaders ålder.
– Då får barnen ett mycket bättre språk. Tio minuter varje dag ger barnet 50 000 till 70 000 ord som vuxen. Läser du inte alls, utan bara blir läst för i förskolan i bästa fall, och i skolan, då du läser läxor, får du 15 000 till 17 000 ord. Så dessa tio minuter gör jätteskillnad.
Konstnären Anneli Lindberg var på plats under invigningen.
– Jag har fått ett jätteärofyllt uppdrag att göra ett äpple som ska synliggöra Äppelhyllan, säger Anneli Lindberg som fick uppdraget efter att Gustafsdotter sett hennes utställning på Galleri Kronan.
Äpplet, som skulle vara så lätt som möjligt, är tillverkat av lampskärmar som täckts med lakan som limmats, och virkade sjok.