Vinst: 0 kronor
NORRKÖPINGEricsson tjänade inte en krona på att lägga ner fabrikerna i Norrköping. Det är slutsatsen från två forskare i industriell organisation. - Om man tar hänsyn till vad det kostat att flytta över all tillverkning blir det i bästa fall en nollresultat, säger Christer Berggren, professor vid Linköpings universitet.
I Norrköping försvann ca 1800 jobb. Det var den värsta smällen för arbetslivet i kommunen på decennier.
Christer Berggren, professor i industriell organisation vid universitetet i Linköping har tillsammans med Lars Bengtsson från högskolan i Gävle gjort en jämförelse mellan outsourcing-strategier hos konkurrenterna Nokia och Ericsson. Rapporten presenterades i TV4-nyheterna på onsdagen.
<b>Inte tjänat en krona?</b>
Berggren och Bengtsson ifrågasätter om Ericsson tjänat en enda krona på outsourcingen. De kommer fram till att Ericsson i bästa fall sparat 5-10 procent av sina kostnader, men påpekar också att företaget inte tagit reda på om motsvarande besparingar kunnat göras vid de egna fabrikerna.
Ericsson strök vissa kostnader ur sitt finansnetto, men räknade inte in vilka andra kostnader man i stället fick när tillverkningen lades ut på andra, sa Christer Berggren i ett nyhetsinslag i TV4.
Folkbladet sökte Berggren under gårdagen utan att lyckas få kontakt.
<b>Inte förvånad</b>
Inga-Lill Pettersson var klubbordförande vid Ericssons Ingelstafabrik när smällen kom 1997.
- Jag är inte chockad över forskarnas resultat. Det var vad vi sa och trodde redan då. Jag hade faktiskt väntat mig att något sådant här skulle komma fram förr eller senare.
Inga-Lill Pettersson är idag ordförande i tekniska nämnden i Norrköping. Efter Ericsson-tiden har hon arbetat på Kunskapslyftet, men för tillfället är hon arbetslös. Hon vill inte gärna gräva i det förflutna när det gäller Ericsson.
- Jag försöker lägga det bakom mig. Alla känslor kommer upp igen när jag hör sådant här. Det var väldigt jobbigt åren 1997-99. Tankarna kommer ofta igen: gjorde vi vad vi kunde, agerade vi rätt? säger Inga-Lill Pettersson.
- Men vi sa redan då att om man ska göra något billigare måste man förlora på något sätt och det måste bli på kvaliteten.
<b>Bättre för Nokia</b>
Mycket har ju också gått snett för Ericsson sedan 1997. Däremot har det ju gått bättre för Nokia, vars strategier jämförs med Ericssons i forskarrapporten. Slutsatsen blir att Nokia klarat sig bättre genom att behålla kontrollen över produktionen i alla led, även om även det finska företaget ägnat sig "outsoucing" i stor skala. Men Nokias strategi har mera gått ut på "forecasting", d v s försökt analysera framtida trender och anpassa produktionskapaciteten därefter. Uppenbarligen har man lycklats bättre än Ericsson, åtminstone på kort sikt.
<b>Misslyckat experiment</b>
Jan Hedlund är facklig representant i Ericssons koncernstyrelse. Norrköpingsborna minns honom från ett brandtal på Gamla torget 1997. Jan Hedlund är övertygad om att Ericsson inte tjänat några pengar på outsourcingen. Ericsson-ledningen räknade 1997 med att spara 20 miljarder per år.
- Vi har efterlyst de pengarna. Jag tror inte man har sparat något. Det experiment man gjorde här i Sverige har inte gett någonting. Troligen har man förlorat pengar, säger Jan Hedlund till TV4.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!