Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vinnarna i nästa års kommunbudget

Barn- och ungdomsnämnden, vård- och omsorgsnämnden och några till ska gynnas i nästa års kommunala budget.
Framgår av det preliminära förslag, som socialdemokraterna och miljöpartiet på fredagen lade fram.

NORRKÖPING2005-05-14 06:00
Budgeten för år 2006 ska inte antas förrän i november, men liksom på senare år har även nu en tidig preliminär budget presenterats. Något som underlättas av att processen inte är lika komplicerad som tidigare. I hög grad handlar det numera om att fördela procentuella uppräkningar hit eller dit.
Redan i den i höstas antagna flerårsbudgeten utsades, att barn- och ungdomsnämnden, vård- och omsorgsnämnden samt gymnasienämnden år 2006 skulle få en uppräkning av anslaget med tre procent. Medan andra nämnder får nöja sig med två procent.

Slipper ifrån
På senare år har till den procentuella uppräkningen fogats ett s k riktat anpassningskrav på en procent. Som då inneburit att kommunen omgående tagit tillbaka en procent av den tilldelning, som man nyss gjort.
Nu slipper de tre ovanstående nämnderna ifrån anpassningskravet, och får alltså sina tre procents uppräkning fullt ut.
Också kollektivtrafiknämnden blir av med anpassningskravet, som också visat sig i praktiken omöjligt att uppnå. Den nämnden kan då räkna med två procents uppräkning.
Medan däremot övriga nämnder får anpassningskravet på sig även nästa år, och därmed i realiteten bara får en procents uppräkning av sina anslag.

Återstår att se
Hur långt sedan pengarna sedan räcker återstår att se, det beror bland annat på pris- och löneutvecklingen. Barn- och ungdomsnämnden lär väl också, i likhet med vad som just nu protesteras så livligt emot, kunna räkna med anpassningar - alltså nedskärningar - med hänvisning till elevantalet, som väntas sjunka även under 2006.
Den preliminära budgeten presenterades av kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson och miljöpartiets språkrör Stefan Arrelid. Ett av de inslag, som Ottosson lyfte fram, var att arbetena med pendeltågstationen i Kimstad ska igång under nästa år. Till satsningen på 38 milj kr bidrar staten med 12,5 milj kr.
För ombyggnaden av Söder Tull för kollektivtrafiken anslås nästa år 25 milj kr.

Kan dröja
För Lindöskolan har projekteringen redan flyttats fram ett år till 2006, för vilket nu 25 milj kr anslagits. Men med tanke på överklagandena som nu är i full gång kan det, befarar Ottosson, komma att dröja ännu något år.
Ottosson anser att kommunens ekonomi ser bättre ut än på senare år. Skatteprognoserna verkar ligga fast, och det finns vissa hopp om ökade statsbidrag.
Stefan Arrelid noterar med tillfredsställelse satsningar, som ska ske på Strömmen. Sportfisket ska utvecklas, avlopp från toaletter ska åtgärdas, möjligheterna att få laxen att vandra högre upp än nu ska utredas.
Vänsterpartiet, som deltagit i förhandlingarna, valde i sista stund att inte ställa sig bakom. Partiet kräver större tilldelning till både barn- och ungdomsnämnden, vård- och omsorgsnämnden och gymnasienämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om