Varje år sen 1999 utser Norrköpings Brottsförebyggande råd en person som prisas för sin insatser för mänskliga fri- och rättigheter och mot främlingsfientlighet. Kommunfullmäktiges ordförande Anna Sotkasiira Wik var på plats i Kunskapens Hus i Klockaretorpet under måndagen och delade ut priset just klockan fem i tolv.
Årets pristagare är alltså Charbel Gabro, känd som föreläsare inom mångfald och integration och har bland annat vunnit Stora talarpriset 2019. Men det är kanske framför allt för sitt ideella arbete med att värna om ungdomar i utsatta områden som ger honom det här priset. Genom det egna konceptet Samtalsringen, som han nu jobbat med i 17 år, fångar han upp unga killar och får dem att våga drömma om en bättre framtid.
– Effekten av hans arbete är att majoriteten av dem idag är i arbete, studerar eller söker arbete, säger Anna Sotkasiira Wik.
Charbel Gabro är både rörd och tacksam när han mottar diplom, blommor och en check på 5 000 kronor.
– Jag tycker inte att jag gör något speciellt. Jag ger bara det jag själv behövde få när jag var liten och ung.
Han är öppen med att han har en trasslig bakgrund med inslag av destruktivitet, spelmissbruk och självmordstankar i tonåren. Men han lyckades vända det, och det med råge.
– Man måste hitta något som gör att livet blir värt att leva. För min del var det min tro som hjälpte, men hade jag inte haft min familj som stöttade hade det inte gått. Alla tror inte på Gud och jag förstår det, men man måste hitta något i sig som gör att man känner att man förtjänar mer än det liv man fått. Det är det jag försöker inspirera ungdomarna till idag.
Att bli uppmärksammad av kommunen på det här sättet ger honom ork och kraft att jobba vidare ideellt ett tag till.
– Dagen innan de ringde och sa att jag skulle få priset så tänke jag: "Shit, jag är 40 år, ska jag fortsätta jobba ideellt med ungdomar?" Men så vaknade jag upp och fick det där samtalet. Då kände jag: Ja, faktiskt!
Efter prisutdelningen vill Charbel Gabro ta bilder med de som betyder mycket för honom. En av dem är Birgitta Krantz som var hans svenska 2-lärare när han gick på lågstadiet i Ektorp.
– Jag brukar säga att vi borde ha fler Birgittor i samhället.
Han berättar om ett särskilt minne då hon gav honom gav honom två knäckemackor.
Vad betydde det för dig?
– Det gjorde att jag blev sedd och bekräftad. Det visar så tydligt att allt vi gör, och inte gör, spelar roll.
Birgitta ser det inte som en så stor sak.
– Men det är väl sådana saker som betyder mycket när man är liten, säger hon.
En annan kvinna som Charbel Gabro inte känner kommer fram för att gratulera. Hon heter Karin Rydén och har bott i Klockaretorpet sen 80-talet.
– Jag ville säga att han gjort ett bra jobb som vänt sitt liv. Jag var här när han var som värst stökig och nu har han vänt det och jobbar för att andra ska få det bra.
Och arbetet kommer att fortsätta. Både genom hans föreläsningar och i det ideella arbetet.
– Det betyder jättemycket att Norrköpings kommun tycker om det jobb vi gör. Det gör det sexigt att jobba med ideella frågor.
– Jag älskar att stå på scen före Fredrik Reinfeldt, men jag älskar också att möta en nyanländ som inte kan språket. Den kontrasten går jag igång på. Den gör så att jag inte glömmer bort var jag kommer ifrån.