Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vinnare och förlorare när Hyrebostäder inför "Rättvis Hyra"

Vinnare: Ättetorp
Förlorare: Smålägenheter i innerstan.
Så kan de nya hyrorna i Norrköping kort beskrivas. Hyresbostäder och Hyresgästföreningen presenterade igår "Rättvisa hyror", ett program för en ny modell av hyressättning.
De nya hyrorna gäller inte bara Hyresbostäder, utan alla hyreslägenheter i Norrköping, även de privata.

Hyresbostäders VD Gunnar Boquist visar några exempel på vinnare och förlorare när alla ska få rättvis hyra.
FOTO: JANNE FORSBY

Hyresbostäders VD Gunnar Boquist visar några exempel på vinnare och förlorare när alla ska få rättvis hyra. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-02-13 06:00
Tanken är att bostadsbolagen ska vare sig vinna eller förlora på det nya systemet. Det blir en omfördelning av hyrorna, ett nollsummespel.
Fullt ut ska de nya hyrorna vara genomförda den 1 januari 2009. Första steget tas 1 januari 2007. Viktigt undantag: Den som flyttar in i en hyreshöjd lägenhet efter 1 juli i år betalar rättvis hyra direkt. Flyttar man in i en hyressänkt lägenhet får man däremot INTE tillgodogöra sig den nya hyressänkningen förrän alla andra också får sänkning.
Vadan nu denna orättvisa?
- Det skulle bli orättvist mot de hyresgäster som bott länge i en lägenhet om den nyinflyttade får lägre hyra, säger Classe Rydgren.
- Flyttar man till en lägenhet med högre hyra har man ju valet att avstå. Det här innebär att Hyresbostäder får ut lite för mycket hyror, men de pengar kan t ex användas till att förbättra bostadsområdena eller underhållet.
- Det finns idag flera exempel på felaktig hyressättning, säger Gunnar Boquist.
- Åby är dyrare än innerstan, Krokek dyrare än city. Det vi nu gör är att vi återställer bruksvärdesprincipen. Hyresgästerna ska uppleva skillnader i hyran som rättvisa och väl motiverade.
- En del har lägre hyra än de borde ha därför att man slagit ut kostnaderna för ombyggnader på hela beståndet, säger Classe Rydgren.
Det som avgör hyran är dels bostadsområdet, dels själva lägenheten.
Områdesfaktorer är t ex kommersiell service (matbutik, post mm), läge (avstånd till centrum, kollektivtrafik), offentlig service (apotek, vårdcentral, skolor och förskolor), miljö. Dit hör också områdets popularitet. Vilket i sin tur delvis hänger ihop med hyresnivån.
Den andra delen som avgör hyran är s k lägenhetsfaktorer. Antal rum och yta, kökstyp. Beroende på inredning m m blir det sedan plus eller minus på den enskilda lägenheten.
Här handlar det om inredning, planlösning, störningar och buller, sophantering m m. Innan man spikar den framtida hyran ska varje lägenhet deklareras och kontrolleras med hjälp av de enskilda hyresgästerna.
Så här ser tidtabellen ut:
1. Kontrollunderlag till hyresgästerna (i februari).
2. Information och bostadsmöten, både från Hyresbostäder och Hyresgästföreningen.
3. Nya hyran fastställs under våren.
4. Nya hyran gäller för nya hyresgäster (juli).
5. Första steget mot nya hyran med en tredjedel (1 januari 2007).
6. Andra steget (1 januari 2008).
7. Tredje steget (1 januari 2009).
Poängsättningen för områden och lägenheter ska ingå i de årliga ordinarie hyresförhandlingarna. Det innebär till exempel att nedläggning av en skola eller butik i ett bostadsområde också innebär en sänkning av hyran. Och omvänt, en förbättring kan betyda höjning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om