På uppdrag av Handelsrådet genomför HUI Research årligen en studie av Sveriges regionala detaljhandel. Den visar att detaljhandeln i Östergötlands län omsatte 30,6 miljarder kronor under år 2020. Jämfört med år 2019 ökade omsättningen i länet med 3,4 procent.
Störst omsättning i detaljhandeln i Östergötlands län år 2020 hade Linköping med 12,6 miljarder kronor, Norrköping med 10 miljarder kronor och Motala med 2,6 miljarder kronor.
Under det gångna året har det hänt en del på handelsområdet Ingelsta i Norrköping, konstaterar HUI. Specsavers öppnade i augusti 2020, i oktober invigde Eko en 8 200 kvadratmeter stor butik och i november öppnade Netonnet en butik om 3 000 kvadratmeter. Ingelstas Intersportbutik stängde under hösten 2020. Under maj 2021 öppnade Kungsängen en butik på handelsområdet.
I december 2020 öppnade Synsam en outletbutik i Tornby handelsområde i Linköping, och två månader senare öppnade Chilli en 1 000 kvadratmeter stor butik i området. I början av 2021 stängde Clas Ohlson och H&M i Motala och Indiska i Linden i Norrköping. I april flyttade H&M från Spiralen till Galleria Domino och Ur & Penn stängde i Mirum Galleria, båda i Norrköping. Byggmax öppnade i Finspång i maj.
Hur kommer det sig att omsättningen ökar i Östergötland, under pandemiåret 2020?
– Den har ökat egentligen i hela Sverige. Det har varit plus 0,5 för den fysiska handeln i Sverige. Men det har varit ett väldigt speciellt år. Vissa branscher har gått fullständigt i botten, medan andra har gått ganska bra, säger Per Andersson, analytiker vid HUI Research.
Vinnarna väger upp för förlorarna. Bygg- och heminredningsbranschen har till exempel gått väldigt bra, medan beklädnadshandeln tappat 30 procent. Normalt sett när man rapporterar omsättningsökningen ligger det på två-tre procent, men då ser man inte den här stora spridningen mellan den bästa och sämsta branschen, enligt Per Andersson.
En stadskärna med mycket klädbutiker har fått se flera konkurser, medan handelsområden där de branscher som gått bra finns, med butiker som Bauhaus, och koncept med lågprissatsningar, som Netonnet, klarat sig bättre, säger Per Andersson.
– Detaljhandeln i Östergötland har klarat sig helt okej, totalt sett, men det finns delmarknader som haft det fullständigt illa och väldigt många har gått i konkurs, säger Per Andersson.