Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vinnare: Hageby vårdcentral

Här är vinnaren!  Hageby vårdcentral får drygt tre miljoner mer i ersättning när vårdvalet träder i kraft i september. - Det första vi ska göra är att anställa en ny läkare och en ny sköterska, säger verksamhetschef Kenneth Andersson.

Kenneth Andersson, verksamhetschef på Hageby vårdcentral, är försiktigt optimistisk inför införandet av vårdvalet. Risken finns alltid att någon annan knycker hans patienter.Foto: Andreas Skogh

Kenneth Andersson, verksamhetschef på Hageby vårdcentral, är försiktigt optimistisk inför införandet av vårdvalet. Risken finns alltid att någon annan knycker hans patienter.Foto: Andreas Skogh

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2009-07-10 03:00
Kenneth Andersson är försiktigt positiv.- Det är naturligtvis jättepositivt, säger han. Men vi vet ju inte hur det blir framöver, hur patientströmmarna kommer att gå. Säg att 1 000 av våra patienter listar om sig. Då blir vi av med 1,7 miljoner kronor direkt.Önskas: mer personal
Just nu har han i alla fall spenderbyxorna på och är lite stressad för att han bokat in tid för en anställningsintervju. Mer personal står nämligen högst upp på önskelistan. Därefter måste vårdcentralen byggas ut för att få plats med de nya doktorerna och sköterskorna.Det är det nya ersättningssystemet till vårdcentralerna som träder i kraft i och med vårdvalet som gör Hageby till vinnare. Jämfört med i dag blir det nämligen mer pengar till de vårdcentraler som verkar i områden där folk har låga inkomster. Förlorarna är alltså områden med höga inkomster och mest förlorar Skarptorps vårdcentral (se tabell här intill).Rimligt, enligt Kenneth Andersson, som alltid tyckt att Hageby haft för låg ersättning i förhållande till sina speciella förhållanden där många patienter behöver mycket stöd, ofta söker vård och ofta behöver tolk.Vad ska man då göra för att behålla sina patienter?- Bli ännu bättre när det gäller tillgängligheten och vårt bemötande.Och i senaste patientenkäten kom det fram att vi måste förbättra informationen till patienterna. Vi trodde vi var bra på det, men enkäten talade sitt tydliga språk.Ändrar öppettider?
Ändrade öppettider är något man diskuterat fram och tillbaka, men än är inget bestämt. Speciell profil - mot barn och familj - har man redan. Bristen på distriktsläkare är ett bekymmer. Här är det god arbetsmiljö som Kenneth Andersson tänker sig att konkurrera med. I landstinget är lönerna fasta, så höga löner kan bara de privata vårdcentralerna använda som lockbete.Kenneth Andersson är inte odelat positiv till vårdvalet. På frågan om han inte tycker att det är bra att patienterna får mer makt, svarar han:- Makt och makt. Den makt de har är att lista om sig, men det är inte säkert att vården blir bättre för det. Det som gör vården bra är kontinuitet och att man kan ha samma team ikring sig.- De som listar om sig är de som inte fått det som de vill ha, men det är inte alltid säkert att det som de vill ha är det rätta för dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om