Brotten pågick melllan januari 2012 och januari 2014. Det handlar om att man lurat företag att köpa falska söktjänster på webben och fått, framförallt småföretagare att betala falska årsavgifter. Tre personer, födda 1975, 1985 och 1973 döms till fyra år vardera i fängelse för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. De ska också tillsammans betala drygt fyra miljoner kronor i skadestånd till drygt 400 målsägande.Tingsrätten menar att det är bevisat att desssa tre personerna varit hjärnorna bakom de omfattande bedrägerierna.
Sju andra personer, födda mellan 1988 och 1975 döms till villkorlig dom och dagsböter för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. En av dessa döms också för urkundsförfalskning. Tingsrätten menar att det är bevisat att dessa sju personer varit anställda i verksamheten och att de jobbat med såväl kundkontakter som telefonförsäljning.
"Tingsrätten har funnit att ovan givna tilltalade varit införstådda med och deltagit i den brottsplan som gick ut på att förmå målsägandena medelst vilseledande uppgifter att betala in felaktiga årsavgifter", står att läsa i tingsrättens dom.
En person, född 1970 frias på alla punkter, medan Norrköpingsbon, född 1953, döms för penninghäleri, grovt brott. Detta skiljer sig alltså från åtalspunkten, då han åtalats för grovt bedrägeri och försök till detsamma. Tingsrätten gör gällande att man inte kan styrka att han varit införstådd i brottsplanen men att han gjort sig skyldig till att plocka ut pengar från kontot dit de lurade personerna satte över avgifterna och llämnat över till huvudmännen. Kontot stod dessutom registrerat på den dömde Norrköpingsbon.
Verksamheten har skett svart och systematiskt, menar rätten och hänvisar till att brottet är att betrakta som grovt.
Antalet förhandlingsdagar har varit över 40. Och som Folkbladet tidigare berättat kan rättegången tvingas att tas om – på grund av en jävanmälan.
Det visade sig senare under rättegången att en av de 500 målsägandena i målet är nämndeman på Norrköpings tingsrätt – dock inte i det aktuella målet.
Men då det inte är möjligt för Norrköpings tingsrätt att döma i mål rörande egen personal uteslöts den personens begäran helt ur rättegången och kommer att behandlas separat av en annan rätt. En oberoende domare från Nyköping kallades in för att undersöka om rättegången kunde fortsätta alls, vilket man bedömde att den kunde. Dock finns det fortfarande risk att målet tas om. Om domen överklagas kan hovrätten göra bedömningen att rättegången ogiltigförklaras.