Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Villaägare drabbas när Eon inte kan ta emot el

Villaägare som valt att investera i solpaneler kan för tillfället inte sälja överskottet som de producerar. Elnät och transformatstationer klarar inte av att ta emot mer.

"Det har varit en exceptionell utveckling, ansökningarna har femdubblats och det blir en otrolig växtvärk för vår del", säger Björn Persson, regionchef på Eon.

"Det har varit en exceptionell utveckling, ansökningarna har femdubblats och det blir en otrolig växtvärk för vår del", säger Björn Persson, regionchef på Eon.

Foto: Christian Andersson, Joakim Serrander

Norrköping2022-11-11 11:30

Norrköpings Tidningar har varit i kontakt med två villaägare som drabbats av systemet. De har investerat 100 000-tals kronor, och i kalkylen för att så småningom få anläggningen betald ingår också möjligheten att sälja överskottsel på elnätet. Men där är det för tillfället stopp, vilket gör att kalkylerna spricker. Eon, som äger elnätet i Norrköping, kan helt enkelt inte ta emot mer el i vissa områden.

– Det är ett bekymmer. När elnätet byggdes en gång var det ju för det som kallas hushållsel. Det var i princip för att tända glödlampor och för att spisen skulle fungera. Nu är det så oerhört mycket mer. Att både leverera el och ta emot el som produceras gör att det krävs ett kablage av grövre natur, säger Björn Persson, regionchef på Eon, till tidningen.

När Eon får en ansökan om att någon vill koppla in sig på elnätet måste de göra en nätutredning för att se om det finns kapacitet i det aktuella området.

– Det kan gälla i markkabel och i transformatorstationer. Vi har anslutningsplikt och kan vi inte ta emot elen måste vi förstärka elnätet där och det kan ta tid.

Björn Persson medger att det är absurt att de inte kan ta emot el nu när bristen är så stor.

– Det har varit en exceptionell utveckling, ansökningarna har femdubblats och det blir en otrolig växtvärk för vår del. Vi måste ha tid att parera det och utveckla vår organisation för att kunna leverera det marknaden önskar. Där är vi inte riktigt i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!