Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill tjäna pengar på flyktingar

Bostadsbristen gör att entreprenörer nu ser sin chans att tjäna pengar på tillfälliga asylboenden.– Som det är nu så är det marknaden som styr. Men vi jobbar ju hellre med kommunerna.

De anställda på Migrationsverket har fullt upp. Deras egna boenden är fulla sedan länge. De som bor där blir kvar trots att de fått permanent uppehållstillstånd och egentligen ska ut i kommunerna. "Det här är ett samhällsproblem som vi alla måste hjälpas åt att lösa", säger Magnus Gustavsson, chef på lokalförsörjningskontoret.

De anställda på Migrationsverket har fullt upp. Deras egna boenden är fulla sedan länge. De som bor där blir kvar trots att de fått permanent uppehållstillstånd och egentligen ska ut i kommunerna. "Det här är ett samhällsproblem som vi alla måste hjälpas åt att lösa", säger Magnus Gustavsson, chef på lokalförsörjningskontoret.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2014-02-10 09:57

Det säger Magnus Gustavsson, chef för Migrationsverkets IT-enheten men som sedan april även ansvarar för lokalförsörjningsenheten.

Åtta personer från lokalförsörjningen fick i höstas, på grund av den ökande flyktingströmmen, rycka in och hjälpa till att ordna med asylboenden.

– Det är inga problem att hitta tillfälliga boenden. Problemet är att priset är väldigt högt, säger Gustavsson.

Asylimperium

På väggen i ett arbetsrum hänger artiklar om den före detta skivbolagsdirektören Bert Karlssons asylimperium. Han har, enligt Dagens samhälle, hittat en metod att dels hjälpa Migrationsverket, dels ta sig förbi eventuella kommunala motstånd. Han äger 20 hotell runt om i landet som står och väntar på att ta emot flyktingar.

Det är privata entreprenörer som lokalförsörjningskontoret jobbat mest med den senaste tiden.

"Billigare för samhället"

Att det blivit så beror på att kommunerna inte tar emot flyktingar, bland annat på grund av bostadsbrist.

– Om alla kommuner tog sitt ansvar, så skulle det bli mycket bättre och billigare för samhället. Det är ju ändå kommunerna som får ansvaret för de nyanlända i slutänden, säger Magnus Gustavsson.

– Och så är det vi själva som håller i taktpinnen, inflikar lokalförsörjningsexperten Christer Zackeusson.

430 objekt

Privata entreprenörer, som anmält sitt intresse för att starta tillfälliga flyktingboenden, och som kanske har fått godkänt, ringer och undrar när flyktingarna kan flytta in.

– Vi jobbar just nu med 430 olika objekt, berättar Christer Zackeusson.

Så det finns platser. Problemet är att dessa tillfälliga boenden kostar ungefär fyra gånger så mycket som en hyreslägenhet i allmännyttan. Migrationsverket betalar runt 200 kronor per dygn och person, bara för boendet.

– Vi strävar ju efter att få fram varaktiga boenden, att bo på camping, vandrarhem eller hotell är inte optimalt, säger Magnus Gustavsson.

Checklista

Innan en privat fastighetsägare får klartecken att ta emot flyktingar måste en rad olika kriterier vara uppfyllda – Finns det duschar, toaletter? Varje person ska ha minst fem kvadratmeter boyta och inomhustemperaturen ska vara uppvärmd till minst 19-23 grader året om, för att nämna något.

Försöker lura

Migrationsverket får i vissa fall även ta hjälp av Skatteverket och polisen. Det finns nämligen entreprenörer som försöker lura Migrationsverket på olika sätt.

– Det går tyvärr mycket tid och kraft till sådant detektivarbete, säger Christer Zackeusson.

150 flyktingar

En fastighetsägare nära Norrköping, som på grund av brister ratades i höstas, är nu åter aktuell och kan inom kort ta emot 150 flyktingar. Många andra anläggningar, hotell, campingar står också redo att ta emot nyanlända.

– Men när besiktningen är klar så måste det även finnas ett behov. Och just nu har tillströmningen sjunkit jämfört med för några månader sedan. Men så brukar det vara den här tiden på året, säger Magnus Gustavsson.

Samhällsproblem

Men de anställda på Migrationsverket har fortfarande fullt upp. Deras egna boenden är fulla sedan länge. De som bor där blir kvar trots att de fått permanent uppehållstillstånd och egentligen ska ut i kommunerna.

– Det här är ett samhällsproblem som vi alla måste hjälpas åt att lösa.

Det är det här dilemmat som kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S), som utsetts till nationell flyktingsamordnare, tillsammans med Gunnar Hedberg (M) från Uppsala, ska försöka få ordning på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om