Vill stoppa otrygga jobb

Fackförbundet Handels vill stoppa osäkra, otrygga anställningsformer, som ökar och drabbar många av deras medlemmar. Det visar en ny rapport.

Ny rapport. Carina Tollman, förste ombudsman hos Handels, presenterade en ny rapport om otrygga jobb inom handeln.

Ny rapport. Carina Tollman, förste ombudsman hos Handels, presenterade en ny rapport om otrygga jobb inom handeln.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2014-08-20 16:42

– Våra medlemmar vill ha trygga jobb och anställningsvillkor, säger Carina Tollmann, förste ombudsman Handels avdelning 16. Men vår nyligen framtagna rapport, ”Otrygghet och flexibilitet”, visar att många våra medlemmar tvingas jobba under osäkra anställningsformer och den allra värsta formen, allmän visstid, arbetar vi för att avskaffa.

Hur drabbas den som tvingas jobba under dessa former?

– Konsekvensen blir att allt fler av våra medlemmar, lever ett liv där det är omöjligt att planera för framtiden. De blir ett slags moderna daglönare där varje dag är en jakt på fler timmar, ett missat sms om extra arbetstid från arbetsgivaren betyder förlorad inkomst.

– Och arbetstagaren får inte bara en osäker ekonomisk tillvaro, utan också arbetsuppgifter som kräver mindre. Något som bidrar till att skapa ett A- och B-lag på arbetsmarknaden, säger Carina Tollmann.

Hela 88 procent av kvinnorna är kvar med en deltidstjänst efter fem år inom detaljhandeln, trots att de allra flesta inte vill det.

Den här nya rapporten inom handeln, visar att mer än var tredje Handelsmedlem med tidsbegränsad anställning inom detaljhandeln har haft det i två år eller längre. I Östergötland innebär det 5 192 personer.

- Vi går inte med på arbetsgivarnas definition av flexibilitet, att lätt kunna göra sig av med folk, säger Carina Tollmann. Vår definition av flexibilitet betonar istället individers och arbetsmarknadens omställningsförmåga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om