På tisdagen har det kallats till presskonferens i kommunhuset Rosen. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) ska berätta om hur styrande "Borgerlig samverkan" (M, KD, L) samt samarbetspartiet SD tänker agera angående den rättsliga hanteringen av digitaliseringshärvan som briserade 2019, alltså under det tidigare majoritetsstyret med S, C, L samt KD.
Efter flera turer och utredningar ledde denna härva i slutändan till att kommunen polisanmälde digitaliseringsdirektören Johan Högne för trolöshet mot huvudman – förundersökningen lades dock ner 2022.
Under tisdagens pressträff meddelar Sophia Jarl att kommunen kommer att överpröva nedläggningen av förundersökningen med förhoppningen att den tas upp igen.
Orsakerna är flera till att man nu tar det här steget.
– Vi har kommit fram till att framförallt i en del finns det starka fakta som visar något som vi vill få prövat. Det handlar om Johan Högnes rapportering till kommunstyrelsen där han skickat signaler att avdelningens budget är i balans men å andra sidan hade fakta på att den inte alls var i balans, förklarar Sophia Jarl.
– Det handlar alltså om ett missbrukat förtroende gentemot de förtroendevalda och politiken men i andra hand blir det ju även mot skattebetalarna, det är ju deras pengar vi hanterar. Vi tror att det finns ett intresse i att bringa klarhet i den här lagstiftningen.
Det här ledde till ett underskott för digitaliseringsavdelningen på 32 miljoner kronor för 2019. Sophia Jarl betonar att Högne inte agerade enligt kommunens interna instruktioner.
– Vi vill utreda för att se om detta faktiskt inte är olagligt. En direktör med så stort förtroende och hög lön måste ju uppträda enligt det förtroendet. Vi kan inte ha en situation där det finns risk för att direktörer mörklägger underskott eller annat som skulle kunna hanteras av kommunstyrelsen för att säkerställa ekonomin och våra verksamheter, säger Sophia Jarl.
– Vi hoppas givetvis att det här nu ska gå vidare och öppnas så vi får ett rättsligt utfall.
Sophia Jarl uttryckte i en tidigare intervju med tidningen NT tveksamhet apropå en överprövning:
– Jag tvekade till en början för att jag inte sett alla detaljer. Just då kändes det lite svagt men när jag satt mig in i vilka fakta och vilken mejlkorrespondens som finns mellan olika personer så tycker jag ändå att det finns ett omfattande material som borde kunna prövas.
Preskriptionstiden för detta brott är fem år så det är inga problem att inleda en rättsprocess om åklagaren ser att det finns täckning för detta.
I samband med uppdagandet av digitaliseringshärvan fick även kommunen kritik angående sina rutiner.
– Vi har idag bättre rutiner på att diarieföra tycker jag men vi är inte helt klara med det arbetet och har därför tagit upp dessa risker i vår internkontrollplan sedan en tid tillbaka.
Sophia Jarl tycker det är för tidigt att säga om man även skulle kunna gå vidare med en stämning av den tidigare digitaliseringsdirektören för att få tillbaka pengar som gick förlorade för kommunen.
– Först avvaktar vi vad överprövningen leder till, återupptas förundersökningen får vi se vilka möjligheter det finns för ersättningsfrågan.
Sophia Jarl kommer att underteckna överprövningen och skicka in till berörd myndighet under veckan.