Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill motverka ojämställd jazz

Den svenska jazzen har ett underskott av kvinnliga musiker och lider under samma strukturer som resten av samhället. Om detta berättade sångerskan Lina Nyberg och basisten Max Thornberg för elever på De Geergymnasiets musiklinje på onsdagen.

Lina Nyberg och Max Thornberg framförde en känslig och improvisativ duotolkning av ett stycke ur musikalen Porgy and Bess innan det var dags för eleverna att delta i en workshop.

Lina Nyberg och Max Thornberg framförde en känslig och improvisativ duotolkning av ett stycke ur musikalen Porgy and Bess innan det var dags för eleverna att delta i en workshop.

Foto: Patrik Selsfors

NORRKÖPING2014-02-13 10:41

På onsdagen besökte jazzsångerskan och kompositören Lina Nyberg samt basisten Max Thornberg musiklinjen på De Geer-gymnasiet för att tala om bristen på jämställdhet inom jazzen och jazzutbildningarna samt att hålla en workshop med elever. Att besöket blev av beror på ett initiativ av Agnes Persson, elev i trean.

– Jag fick höra av en vän som går på folkhögskolan Skurup att Lina hade varit där och föreläst om det här ämnet och föreslog att de skulle komma hit, berättar Agnes som har stött på det här med ojämställdhet även på gymnasienivå.

– Jag tror att de här problemen finns överallt men det känns inte som det diskuteras öppet.

Ojämställt

Lina Nyberg och Max Thornberg börjar med att lista upp statistik som tydligt visar hur ojämställt det är i allmänhet ute i samhället men sedan kommer man mer specifikt in på jazzvärlden.

– Av de artister som framträdde på Glenn Miller Café i Stockholm 2013 var 93 procent män. På jazzklubben Fashing var det 84 procent män, alltså 16 procent kvinnor, berättar Max Thornberg.

– Då ska man ändå veta att Fashing jobbar med de här frågorna. Sedan är det så att räknar man bort sångerskorna så blir siffrorna ännu lägre, tillägger Lina Nyberg.

Impra

Hon tog 2006 tillsammans med Gunilla Törnfeldt initiativet till föreningen Impra (se faktaruta).

– Vi var på en ungdomsjazztävling på Fashing och fick spatt. Det var bara killar som tävlade och det satt bara killar i juryn så då bestämde vi att göra något.

44-åriga Lina Nyberg berättar om sin upplevelse att under hela sin studietid ständigt ha varit tvungen att knacka på dörrar och stångas för att komma in i de oftast mansdominerade ensemblerna.

– Det är extra sorgligt att de här strukturerna råder inom musiken som ska vara en fri och tillåtande verksamhet, tillägger Max Thornberg som är engagerad i dessa frågor av ett mycket enkelt skäl:

– Mitt intresse för jämställdhet inom musiken beror på att jag älskar musik och vi måste ta hand om musiken. Denna ojämställda situation hämmar musiken och konsten i allmänhet.

Lyfta frågan

Med denna information hoppas de lyfta denna fråga och göra eleverna uppmärksamma på hur det påverkar en även om normer och strukturer är svåra att ändra i en handvändning.

– Men sedan Impra startade har föreningen utvecklats och nu ser situationen ändå lite bättre ut än då, säger Lina Nyberg som för övrigt snart besöker Norrköping igen.

– Vi ska spela på Crescendo den 12 mars och då blir det också premiärrelease för min nya cd "The sirenades" där jag samarbetat med Norrbotten big band.

Agnes Persson verkar nöjd efter föreläsningen.

– Det har varit jätteintressant och det märks att de visste vad de pratade om, säger Agnes som nu hoppas att det här kan väcka fortsatt diskussion bland eleverna.

Föreningen Impra:

- Bildades 2006 på initiativ av Lina Nyberg och Gunilla Törnfeldt.

- Syftet med föreningen är att stödja och främja kvinnliga musiker som arbetar med improvisation oavsett genre. Man har en vision om ett musikliv där fokus ligger på musiken och musikern/kompositören och där alla har lika möjligheter att utöva detta yrke.

- Föreningen är öppen för alla oavsett kön, sexuell läggning eller härkomst som delar föreningens mål och visioner.

Källa: Impras hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om