Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill inte bråka med bilisterna

Ett mer miljövänligt centrum innehåller mindre trafik, anser majoritetspartierna i Norrköping. I ett nytt trafikprogram presenterar de förslag på ändringar för att få ett mer miljövänligt city. Alliansen anser detta orimligt.- Samhället är uppbyggt kring bilen, det går inte ta bort den helt, säger Karin Jonsson, (C).

De rödgröna majoritetspartierna, i Norrköping, har lagt fram ett trafikprogram som är bilfientligt. Alliansen presenterade sina förslag på ändringar på måndagen. "Bilfientlighet är ett huvudnummer för vänstern. Vi tycker att det kan vara olika. Det går inte säga vilken trafik som är bättre", säger Mathias Sundin, Folkpartiet. Foto: Janne Forsby

De rödgröna majoritetspartierna, i Norrköping, har lagt fram ett trafikprogram som är bilfientligt. Alliansen presenterade sina förslag på ändringar på måndagen. "Bilfientlighet är ett huvudnummer för vänstern. Vi tycker att det kan vara olika. Det går inte säga vilken trafik som är bättre", säger Mathias Sundin, Folkpartiet. Foto: Janne Forsby

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2011-05-17 03:00

De rödgröna majoritetspartierna i Norrköping har lagt fram ett trafikprogram. Det ska styra den framtida planeringen av trafik och kommunikationer i kommunen. Målet är att kraftigt öka andelen resor med gång, cykel och kollektivtrafik. På så sätt ska andelen resor som görs med bil minskas. Alliansen samlade till möte på resecentrum på måndagen och presenterade sina förslag på ändringar. De anser programmet vara orealistiskt.

- Man glesar ut kollektivtrafiken, och tror ändå att folk ska ställa bilarna. Det är inte rimligt, säger Mathias Sundin, (FP).

Krångla inte
Alliansen ser gärna en ökning av gång, cykel, moped och kollektivtrafik. Men det vill de åstadkomma genom att göra kollektivtrafiken mer attraktiv, inte genom att göra det mer krångligt för bilisterna.

- Spårvagnarna tar för lång tid med stopp vid varenda rödljus i stan. Trafikljusen är inte synkade med varandra. Först ska du kanske ta spårvagn och sedan buss eller tåg. Två - tre byten, då tar man hellre bilen. Är det attraktivt att välja kollektivtrafiken så väljer folk det i högre grad, tror Fredrik Bergqvist, (M).

- Samhället är uppbyggt runt bilen. Att tro att kollektivtrafiken ska kunna fånga upp den passagerarmängd som bilismen har är orimligt. Bilisterna kommer finnas kvar, men det är viktigt att tänka på att bilarna kan gå på andra bränslen, säger Karin Jonsson, (C).

Ett annat problem för bilisterna i centrum är parkeringar.

- Det måste vara enklare att parkera i city. I Linköping finns det fem parkeringshus, här får man snurra omkring med bilen länge för att hitta någonstans att parkera. Det måste även finnas moped - och mc parkeringar inne i centrum. Försvårar man för folket att ta sig in i centrum så kommer det dö ut, säger Päivi Johansson, (M).

Inte motarbeta
En annan punkt där åsikterna går isär mellan de olika politiska blocken är byggnaden av nya bostadsområden.

- Miljöpartiet och vänstern är motståndare till nya bostäder i områden där kollektivtrafik saknas. Vi vill istället flytta kollektivtrafiken dit folk vill bo. Annars försvåras bebyggelse utanför städerna helt, säger Karin Jonsson.

Det övergripande syftet med programmet är att styra utvecklingen av det framtida trafiksystemet.

Grundidén är att människor som bor 1,5 till 3 kilometer från en kollektivtrafik knutpunkt, ska kunna gå eller cykla för att ta pendeltåg eller buss för vidare transport. Gång - och cykel ska utgöra transportmedlet på sträckor mellan 1,5 - 3 kilometer.

Undersökning visar att bilen det färdmedel 60 procent av Norrköpingsbor i åldern 18-64 använder dagligen.

Mer än var femte resa som är en kilometer eller kortare görs med bil.

Boende utanför Norrköpings tätort använder bilen i större utsträckning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om