Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill höja skolans status

KROKEK
Polis och fältsekreterare har påtalat ungdomsproblem och ett bristande föräldraansvar i Krokek.
Men nu tar föräldrar och skolpersonal krafttag för att förbättra miljön på Råsslasskolan. Detta sker genom föräldranärvaro på skolan.
- Responsen från föräldrarna har varit enorm. I flera klasser ville dubbelt så många föräldrar komma än vad skolan klarar av att ta emot, säger Anders Hagman, ordförande i skolans lokala styrelse.

Föräldern Lisa Lundmark fick ett varmt välkomnande av eleverna på Råsslaskolans skolgård.
FOTO: JANNE FORSBY

Föräldern Lisa Lundmark fick ett varmt välkomnande av eleverna på Råsslaskolans skolgård. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-01-11 00:00
Under våren, bland annat efter valborgsfirandet vid Bodaviken som spårade ur, påtalade polis och fältsekreterare en brist på föräldraansvar.

<b>Ingen hemlighet</b>
"Det är ingen hemlighet att vi har och har haft ungdomsproblem i Krokek. Det drabbar också skolan. De tråkigheter som inträffat har kommit att skymma det positiva som hela tiden sker. Nu hjälps vi åt för att vända trenden."
Så står i ett brev till elevernas föräldrar, där de uppmanades att komma till skolan och visa det bryr sig om sina barn.
- Men det finns nog inget högstadium som inte har problem. Tyvärr har den negativa bilden har fått ett stort genomslag och det har resulterat i en oro hos föräldrarna. Det bästa sättet att överbrygga oron är att öka kontaktytorna mellan föräldrar, skolpersonal och elever, säger Anders Hagman.
Detta är bakgrunden till att projektet "En dag för Råssla" började planeras i våras.
- Det tar tid att förankra ett sådant här projekt innan det drar igång. Det är därför det tagit så lång tid, förklarar rektor Barbro Rydberg.

<b>Stort gensvar</b>
Gensvaret från föräldrarna blev överraskande stort - över 300 föräldrar anmälde intresse att komma till skolan. Under större delen av våren kommer mellan två och fyra föräldrar vistas på skolan varje dag.
- Mitt mål var att någon förälder skulle kunna vara i skolan varje dag. Men det trodde jag inte skulle uppnås, säger Anders Hagman.
Igår, fredag, välkomnades de första föräldrarna. De får vara med i barnets klass och följa undervisningen, men ska också finnas med som observatör på allmänna utrymmen.
- Föräldrarna får hjälpa till i den utsträckning de själva önskar, det är nog så viktigt att observera och komma med synpunkter, säger föräldern Lennart Adolfsson.

<b>Otroligt väl mottagen</b>
En av föräldrarna som kom till skolan på fredagen var Lisa Lundmark.
- Jag blev otroligt väl mottagen. Jag var med på en träslöjdslektion på förmiddagen och trots att läraren var oförberedd blev jag mottagen med öppna armar, säger hon.
Råsslaskolan med sina 655 elever är en av Norrköpings största grundskolor. Föräldrarna har ett stort inflytande på skolan. Den styrs sedan fyra år tillbaka av en lokal styrelse med föräldramajoritet, ett system som även finns på Victoriaskolan och Långdansskolan.

<b>Måste lägga manken till</b>
- Jag hoppas att föräldrarna ska kunna vara med att forma skolan. Den kommunala skolan måste lägga manken till och bli bättre för att ta upp kampen med friskolorna. På det sättet har friskolorna varit en bra injektion, säger Anders Hagman.
När föräldrarna besöker skolan uppmanas de att fylla i en utvärdering och skriva några rader om sitt besök i en loggbok. Detta material ska sedan fungera som en resursbank för skolans fortsatta arbete.

<b>Få föräldrar kom</b>
Möjligheten att besöka skolan fanns även tidigare, men få föräldrar till elever på högstadiet kom.
- Högstadieeleverna tycker inte alltid att det är så kul när deras föräldrar kommer till skolan, men när det organiseras på det här viset blir det mer legitimt och mindre pinsamt att de gör det, säger Lennart Adolfsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om