Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill hellre ha mer lön än kortare arbetstid

NORRKÖPING
Kortare arbetstid istället för högre lön har hittills inte blivit någon succé i Östergötlands landsting. Bara 67 av SKTF:s 1 950 medlemmar nappade i den första omgången. Avdelningsordförande Eva Thomée tror att det svala intresset beror på att erbjudandet är så pass nytt.

Norrköping2002-02-06 00:00
Det var i höstas som SKTF:s medlemmar i Östergötlands landsting fick erbjudandet att få fyra timmar kortare arbetsvecka med full lön mot att de avstod alla löneökningar tre år framåt.
- Från början gjorde vi en enkät för att ta reda på hur många av medlemmarna som kunde tänka sig att avstå löneutrymme mot förkortad arbetstid, säger Eva Thomée.
- Hälften svarade och av dem var det 42 procent som var intresserade.
I första omgången, när medlemmarna under hösten hade möjlighet att nappa på erbjudandet, var det 67 stycken av SKTF:s totalt 1 950 yrkesverksamma medlemmar i Östergötland, som valde detta.
Enligt Eva Thomée har man erfarenheten från olika kommuner i landet där motsvarande prövats att intresset är lägst i början.

<b>Mer betänketid</b>
- Det är alldeles nytt. Man kanske vill ha mer betänketid.
- Jag kan inte se det här som något nedelag. Det är närmare 70 av våra medlemmar som har valt det här. Vi skapar en valmöjlighet.
Bland dem som valt kortare arbetstid finns bland annat 27 tandsköterskor, 10 medicintekniker, 12 löneadministratörer och nio läkarsekreterare.

<b>Ny chans under våren</b>
- De som har valt det här pratar om att de vill ha mer fritid, ökad livskvalitet.
- Det finns de som känner sig slitna och trötta, ett vanligt samhällsfenomen i dag. En eftermiddag i veckan kan göra mycket, säger Eva Thomée.
Alla SKTF-are inom landstinget har under våren ännu en chans att välja kortare arbetstid.
Inga andra fackförbund inom landstinget har visat intresse för arbetstidsförkortningen. Det finns också enligt Eva Thomée delade meningar inom landstingsledningen. Hon beskriver hur den tröghet som funnits i början vänts till en mer positiv inställning. Hon menar också att andra fackförbund felaktigt tror att det finns ett motsatsförhållande till att kämpa för högre lön.
Östergötland är först ut bland landstingen i landet. Bland de kommuner i landet som tecknat liknande avtal finns Linköping. Färska siffror visar att 160 av SKTF:s 800 anställda kontorsarbetare i Linköpings kommun i höstas valde fem timmar kortare arbetsvecka mot att inte få lönehöjning de närmaste tre åren.
-Det är en fantastisk och mycket glädjande siffra för oss. Vi ser det som en succé, säger Mats Olsson, ordförande på SKTF:s avdelning i Linköping till Östgöta Correspondentens nättidning.
Bakgrunden till erbjudandet var att SKTF märkte att många medlemmar var stressade och mådde dåligt, vilket orsakade långtidssjukskrivningar.

<span class=rub>"Kortare arbetstid - färre sjukskrivna"</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
Björn Grip (v), ordförande i landstingets personalberedning, tror på arbetstidsförkortning som en väg att gå för att få ner sjukskrivningarna som skjutit i höjden. Han talar om en utmattningseffekt, särskilt bland kvinnor, efter de svåra åren, en effekt som kvarstår trots att resurserna ökat.

Vänsterpartisten Björn Grip, ordförande i landstingets personalberedning, är en av dem som varit mest positiv till det erbjudande om arbetstidsförkortning mot att man avstår löneutrymme som gått ut till alla fackförbund inom landstinget. Han avvisar själv att det skulle finnas delade meningar inom landstingsledningen.
- Vi är överens om att erbjuda det här, säger han.
Hittills har bara SKTF nappat på erbjudandet, även om det enligt Grip finns medlemmar inom andra fackförbund som är intresserade.

<b>"Har idnte råd att avstå"</b>
- Många anför detta att "vi har inte råd att avstå från löneutvecklingen". Det kan jag förstå. Det hade varit bättre att gå lagstiftningsvägen. Men när det inte finns får man leta andra möjligheter.
Han ser en oro hos personalchefer för hur det ska gå att fylla de luckor som uppstår, när det är svårt att rekrytera bl a läkare och sjuksköterskor.
Ändå tror han att arbetstidsförkortning är en viktig faktor när det gäller att få ner sjukskrivningarna som skjutit i höjden.
- Många väljer att arbeta deltid för att de inte orkar med ett heltidsschema.
Han berättar om hur undersköterskor som arbetar 75-80 procent säger att "nej, jag orkar inte gå upp till full tid, det är för tufft, jag kommer att gå in i väggen".

<b>Riktade erbjudanden?</b>
Björn Grip talar om en utmattningseffekt efter de svåra åren, en allmän trend i samhället, där framför allt kvinnorna haft svårt att få sina liv att gå ihop.

<b>Utmattningseffekt</b>
De senaste tre-fyra åren har verksamheten tillförts resurser, men utmattningseffekten kvarstår, säger han.
Han har en personlig fundering om riktade erbjudanden om arbetstidsförkortning med bibehållen lön och löneutveckling för dem som är över 55 år eller som har s k rotationstjänst, det vill säga jobbar natt ibland och dag ibland. Om de på så sätt mår bättre och orkar mer har man vunnit mycket, menar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om