Vårpremiären i lördags blev rena katastrofen, med endast ett tiotal uppdragna fiskar, till stor besvikelse för de 100-tals lokala och hitresta fiskarna.
– Men det var en väntad katastrof, säger verksamhetsansvarige Kenneth Israelsson från Cityfiske. Orsaken är de sälar som tagit sig in i Bråviken och ända upp till vårt ädelfiskeområde. Sälarna har skrämt bort fisken och om vi inte gör något kommer sälen också att skrämma bort fiskarna som kommer hit.
Läs också: Sälar hotar Cityfiske.
Vad behövs då för att komma tillrätta med situationen?
– Enligt oss i Cityfiske, krävs det att vi får rätt till skyddsjakt av säl och då handlar det om att skjuta de sälar som kommit in i vårt fiskeområde och som synts ända upp till Hästskodammen nära Louis De Geerhallen. De skrämmer helt enkelt ut fisken ur Bråviken och ut i Östersjön igen.
Vad tror du om chanserna till sådan skyddsjakt?
– Det är upp till länsstyrelsen att fatta ett sådant beslut, men vill man ha kvar ett fiskevårdsområde i centrala Norrköping, är skyddsjakt ett måste. Annars är det stor riks att ädelfisket försvinner på lite sikt.
Är sälproblemet nytt?
– Ja, det började bli ett problem i fjol och i år har det som sagt blivit ett väldigt stort problem, som hotar ädelfiskets existens.
Parallellt med sälproblemet, har man dock på gång ett nytt spännande projekt, i form av en egen fiskeodling.
– Det var jag som upptäckte den här tomma gamla turbinhallen i Industrilandskapet, nära Cnema, berättar Jan-Olof Johnson, före detta ordförande i Cityfiske. Och när jag kontaktade fastighetsägaren Klövern, tyckte dom att idén var bra, eftersom turbinhallen står helt oanvänd idag.
– Så nu jobbar vi vidare med den här idén och om allt går i lås, kommer Sävenfors fiskeodling, att hjälpa oss med stora kar, att ha fisken i och även annan utrustning. Sedan är tanken att vi ska ta in råvatten direkt från Strömmen till fiskekaren och sedan låta råvattnet passera ut igen i Strömmen.
Hur mycket fisk rör det sig om?
– Vi tänker prova med fyra kar med 500 smolt i varje och går det bra, hoppas vi att fiskeodlingen kommer att växa i framtiden. Eftersom vi köper in 16 000 smolt per år, så handlar ju vår egna provodling, bara om en liten del av hela vårt behov.
– Sedan, tillägger Jan-Olof Johnson, är det förhoppningen att fiskeodlingen kan bli en pedagogisk och bra turistattraktion i vårt fina Industrilandskap och förhoppningsvis blir den verklighet redan i år.