När Jonas Nilson öppnar dörren till kontoret i Strykbrädan har restriktionerna precis släppts och skyltar om att hålla avstånd finns kvar. De företag som innan pandemin också fanns i lokalerna har ännu inte tagit steget tillbaka.
– De här företagen är snabbfotade och har en stor digital vana, så jag skulle inte säga att vi tappat så mycket fart. Men det är klart att det finns en avsaknad av det där spontana mötet. Det ser jag fram emot att växla upp, säger Jonas Nilson.
Nyligen tog han över som ny vd för Norrköping Science Park efter Pontus Lindblom som med kort varsel hoppade av uppdraget. Jonas är i grunden civilingenjör och har tidigare jobbat på flera olika företag i tech-branschen. Sen ett år tillbaka har han varit vice vd och verksamhetschef för Norrköpings Science Park.
Men vad gör då det kommunala bolaget han ska basa för? I korthet kan man säga att Norrköping Science Park arbetar för att forskningsresultat från Campus Norrköping ska resultera i nya företag, att "nyttogöra forskningen".
– En viktig del av verksamheten är att stötta bildandet av de här företagen. Då handlar det bland annat om att få ihop rätt individer, informera om att vi har en stark forskning och inspirera till att det här kan man göra något med, säger Jonas.
I huvudsak arbetar de med olika projekt inom tre profilområden; visualisering, tryckt och organisk elektronik och effektiv logistik. Projekten sker i samverkan mellan näringsliv, offentliga organisationer och forskningen.
Arbetet kan verka en aning abstrakt och Jonas Nilson talar om en långsam process där effekterna kommer långt senare. Inom tryckt och organisk elektronik jobbar de exempelvis med projektet HOPE, (Home of Organic and Printed Electronics) där målbilden är att till slut skapa en industripark.
Kan det inte vara frustrerande att jobba med så långa processer?
– Vi tycker ju inte det, med anledning av att samhällsutveckling är en långsiktig process. Vi tycker om att det är ganska komplext och handlar mycket om samhandling mot större mål och visioner.
Under sitt år som vice vd har han jobbat mycket med att tydliggöra mål och visioner i verksamhetsplanen.
– I den har vi till exempel satt upp som mål att inom tryckt och organisk elektronik ska vi till 2025 ha 25 företag startade och etablerade. I nuläget har vi elva, säger Jonas.
Ett annat mål är att öka andelen medel i form av innovationsstöd till Norrköping.
– Det är en indikator för oss, att vi är aktiva i innovationssverige.
Att välja vilket av de tre områden de arbetar med som har störst potential är en omöjlighet för Jonas.
– Om man tittar på hur många företag som skapas då har vi kommit en bra bit med tryckt och organisk elektronik, men vi kommer att växla upp när det gäller visualiseringen, där är forskningen så otroligt stark.
När det gäller effektiv logistik berättar han entusiastiskt om hur drönare kommer kunna flyga in i skogar och plocka bort enstaka träd. Det är bara ett exempel på vad framtiden kan erbjuda.
Vad är din drivkraft i arbetet?
– Min drivkraft är att göra skillnad i det stora. Både att göra Norrköping attraktivt genom spännande företag som bidrar till att lösa utmaningar i samhället. Och att göra något som bidrar till arbetstillfällen både lokalt, regionalt och så småningom nationellt.