Det visar en undersökning med 1 500 personer i storstadsregioner som HSB gjort.
Att dela varor och tjänster med varandra är en växande trend, speciellt bland unga. Enligt undersökningen har unga vuxna (18-29 år) i storstäderna ett större intresse av att dela saker än befolkningen i övrigt. Det gäller även att köpa, sälja eller byta begagnade saker, där även kvinnors intresse sticker ut.
– Intresset av att leva cirkulärt ökar i hela befolkningen, men det är särskilt tydligt bland unga. Att dela saker minskar belastningen på miljön och sparar pengar, men delningsekonomi kan också på ett väldigt fint sätt bidra till gemenskap, säger Pernilla Bonde, VD för HSB Riksförbund.
51 procent av alla unga vuxna kan tänka sig dela mat med kort datum med sina grannar för att minska matsvinnet. 38 procent kan tänka sig dela tvätt i samma tvättmaskin om man använder tvättpåse. Motsvarande siffror för allmänheten är 45 och 23 procent.
Hur ser det ut i Norrköping? Amanda Forslund och Hannes Allard, 25 och 21 år, har precis varit inne på Myrorna i Norrköping och fyndat en begagnad lampa.
Skulle du kunna tänka dig att dela saker med grannar?
– Absolut. Gräsklippare till exempel, det använder man ju inte hela tiden så det skulle vara en bra grej att dela på. Likaså med verktyg, så länge det finns att få tag på enkelt, säger Amanda.
– Bastu hade ju varit trevligt att gå ihop och dela på med flera om man inte har råd själv, säger Hannes.
Flera kan tänka sig att dela tvätt i samma tvättmaskin, vad tycker du om det?
– Vi som bara är två kämpar ju för att få ihop till en full tvättmaskin, så det hade varit jättebra att dela. Samtidigt kanske det finns vissa saker man vill tvätta själv, så båda alternativen behöver nog finnas, säger Amanda.
Varför tror du trenden är starkast hos unga vuxna och kvinnor?
– Jag tror det handlar om hela grejen att "bry sig om". Män har väl lite svårt för det. Att bry sig om miljön ses väl inte som något "manligt", säger Amanda.
– Och för unga tror jag det handlar om att många är studenter och behöver tänka mer på pengarna, tillägger Amanda.
Ajla Kuckovic och Fatma Omar, 21 och 22 år, tror också att det för unga handlar om pengar.
– Vi är fattiga studenter, säger Ajla.
– Men inte bara det, det känns bra att man kan hjälpa till och ta hand om miljön på något sätt, säger Fatma.