"Vilks gräver skyttegravar"
Den avslöjade mordkomplotten mot konstnären Lars Vilks har än en gång riktat ljuset mot karikatyren på profeten Muhammed som rondellhund. Exempelvis Konstnärernas riksorganisation ger sitt fulla stöd till Lars Vilks. Men Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonst som startats i Norrköping vill nyansera sitt ställningstagande.
Niklas Cserhalmi anser att konstnären Lars Vilks rondellhund, och de danska Muhammedkarikatyrerna, är provokationer som fäller krokben för ett öppet globalt samtal.
Foto: Robert Svensson
Niklas Cserhalmi påminner om att kristna grupper kände sig djupt kränkta över Elisabeth Ohlson Wallins Ecce homo-utställning, men noterar en större benägenhet att demonisera muslimer efter de kränkande och hetsande Muhammedbilderna.- Det är klart som tusan att alla har rätt att publicera vad de vill. Men vart tar bilden relationen mellan den västerländska och den muslimska värden? Vad har den för inflytande på vår bild av muslimer? - Istället för att fokusera på konfrontation och provokation borde man ägna kraft åt att få till en dialog, börja prata om sådana här frågor och med små steg jobba för en positiv förändring.Stöder muslimer
Nätverket vill stödja muslimska tecknare som arbetar för demokrati och yttrandefrihet och hoppas kunna ordna en utställning om arabisk politisk illustrationskonst Norrköping i höst.- Hela tanken med den utställningen är att bjuda in till samtal. Jag tror att det finns ett stort intresse här för hur karikatyrteckningarna ser ut i Mellanöstern, säger Niklas Cserhalmi.Redan i april åker han till Quatar tillsammans med de politiska illustratörerna Saad Hajo och Sahar Burhan, verksamma i arabiska tidningar men bosatta i Norrköping, för att ordna en utställning om arabisk politisk illustrationskonst i huvudstaden Doha.- De tar fram bilder som kommer att visas där, men vi skickar även med EWK-bilder eftersom han var mycket intresserad av Mellanöstern.
Fakta/ Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonstStartat på initiativ av EWK museet/Centrum för politisk illustrationskonst och Arbetets museum, som även utgör nätverkets nav.Nätverket vill höja statusen på den politiska illustrationskonsten, sätta fokus på genren och öka kunskapen om vad bilderna säger om samhället och konstnärens samhällsroll. Bakgrunden är att få arenor finns för den politiska satiren.Genom seminarium, konferenser, utställningar och hemsida ska kunskap förmedlas till en intresserad allmänhet. I maj planeras den första konferensen på temat kvinnan i den tecknade serien och kvinnliga serieskapare.I nätverket ingår hittills bland andra norska Fredrik Stabel & Avisetegnernes hus, Danske Bladtegnere och Päiväleheti museum - ett finskt museum för nyhetsarbetets och tryckteknikens historia.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!