Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vilket tilltugg till midsommarsillen?

Mindre och dyrare färskpotatis till midsommar – och kanske också brist i butikerna: det ser ut att bli konsekvensen av den kalla våren.

Sent. Det är inte många säsonger som färskpotatisen utvecklats så sent under Håkan Hagbergs 33 år som odlare på Tornby gård.

Sent. Det är inte många säsonger som färskpotatisen utvecklats så sent under Håkan Hagbergs 33 år som odlare på Tornby gård.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2015-06-11 06:30

Det har varit en bister vår och försommar i Sverige. Detta har lett till att det finns farhågor vad gäller färskpotatis-tillgången till midsommar. Branschorganisationen Svensk potatis AB varnar nu för förseningar eftersom tillväxten är långsam även i de sydligare delarna av landet.

På Tornby gård utanför Norrköping odlas bland annat färskpotatis och här ser det mörkt ut vad gäller tillgången till midsommar.

– Det har varit en riktigt kall vår och försommar, dessutom ligger ju midsommar tidigt i år så jag tror inte att det kommer att finnas någon vidare tillgång på färskpotatis till midsommar överhuvudtaget, säger Håkan Hagberg på Tornby gård.

Vad värre är har han också fått signaler att tillgången inte är speciellt stor heller i våra södra grannländer, säsongen är sen även där.

– Den färskpotatis som sålts i butiker nu är vävodlad från Bjärehalvön i Skåne men denna börjar också ta slut snart, bedömer Håkan Hagberg som alltså ser en risk att det kan bli brist i butikerna.

– Men naturen kan vi inte rå på och det är nog tur.

Han har odlat i 33 år på familjegården Tornby och har alltså några odlingssäsonger att jämföra med.

– Det är bland de senare säsongerna under mina år som odlare. Sedan satte vi ju också potatisen ganska sent i år beroende på den låga marktemperaturen, säger Håkan Hagberg och böjer sig ned för att skärskåda de tidiga plantorna.

– De har inte börjat blomma än, det finns bara blomknoppar. Ett genomsnittligt år så här dags har raderna nästan slutit sig med grönska.

Men om det slår till med högsommarvärme nu som håller i sig ända till midsommar?

– Det är klart att det skulle förbättra situationen men jag har svårt att tänka mig att vi kan få fram något till midsommar, bedömer Håkan Hagberg som snarare tror att det som gäller för Tornby är leverans till butiker i månadsskiftet juni-juli.

Kommer den färskpotatis som finns tillgänglig att bli dyr?

– Det är klart att den här bristen måste påverka priset på färskpotatisen men jag tycker att det är bra att marknaden styr.

På det nationella planet påtalas vikten av högre pris för att trots de mindre skördarna få lönsamhet för odlarna.

– Fördelen med att tillväxten gått långsamt är att potatisen blir lite godare. Nackdelen är att skördarna blir låga eftersom de är så små i storlek. Men om odlarna får ett pris som gör det lönsamt att plocka blir det ingen brist, säger Lisa Andrae, verksamhetsledare i Potatisodlarna, till TT.

Färskpotatis

Färskpotatisen kommer i maj-juni. Säsongen pågår fram till augusti.

Nästan all färskpotatis som äts fram till midsommar kommer från Bjärehalvön och Kullabygden i södra Sverige.

Färskpotatis ska ätas så fort som möjligt. Den har ett tunt och känsligt skal.

Källa: svenskpotatis.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om