Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vildsvin på menyn på måltidens dag

På torsdagen var det måltidens dag och i Norrköpings kommun stod då vildsvin på menyn. Cirka 23 000 portioner med vildsvinsfärs serverades till förskolor, skolor och äldreomsorg.

Carin Lindahl, kökschef på Strömbacken, tyckte att det var roligt att få laga till någonting lite annorlunda. Här visar hon upp vildsvinsfärsbiffarna som serverades inom äldreomsorgen.

Carin Lindahl, kökschef på Strömbacken, tyckte att det var roligt att få laga till någonting lite annorlunda. Här visar hon upp vildsvinsfärsbiffarna som serverades inom äldreomsorgen.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköping2020-10-15 15:00

Måltidens dag infaller den tredje torsdagen i oktober varje år och är ett tillfälle då offentliga måltidsverksamheter i hela landet kan visa upp sin verksamhet på olika sätt.

Norrköpings kommun valde att bjuda på något lite speciellt den här gången, nämligen vildsvinsfärs.

Barn och ungdomar serverades vildsvinsfärslimpa, sås, potatis och varma grönsaker till lunch på torsdagen och inom äldreomsorgen serverades det viltfärsbiffar, kantarellsås, gelé, broccoli och potatis och till dessert pannacotta med blåbär.

– Vi tycker att det är roligt att kunna servera lite vildsvinsfärs och kommer att ha fler serveringar under hösten. Vi testade att servera det på några skolor och inom äldreomsorgen i fjol och responsen var väldigt positiv. De tyckte att det var väldigt gott. Därför tyckte vi att det passade bra att servera det nu på måltidens dag, säger Ingrid Kalm, kostchef.

Kommunen gjorde tidigare i år en riktad upphandling på viltkött för att få kunna servera närproducerat viltkött i sin verksamhet.

Upphandlingen vanns av Gläntans Viltkött som har sin bas i Norrköping och bedriver jakt i närområdet.

– Det är verkligen kul att Norrköpings kommun vill göra den här satsningen. Det finns jättestora värden i det här. Det är närproducerat, ekologiskt kött och det är korta transporter. Vildsvinskött har lite dåligt rykte på marknaden, men jag hoppas att vi på det här sättet kan visa hur gott det är och att fler får upp smaklökarna för det, säger Oskar Danielsson, som driver företaget.

Den här hösten ska de leverera närmare 5 000 kilo vildsvinsfärs till kommunen. 

– Jag tror att det är den största upphandlingen på vildsvin som har gjorts kommunalt. Det är klart att det varit en utmaning att få fram så mycket viltkött men kommunen har haft god framförhållning och det har gjort att vi haft gott om tid på oss, säger han.

För den som inte smakat vildsvin, hur skulle du beskriva köttet?

– I relation till fläskkött är det ett väldigt magert kött, men samtidigt är det fetare än att annat viltkött. Man får en smak av vilt men det är inte på något sätt överhängande. Det är ett bra allroundkött som man kan göra väldigt mycket med. En av mina största favoriter är hamburgare på vildsvinsfärs. Det är perfekt för det, säger Danielsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!