Det är välfyllt i kyrksalen på Renströmmen på torsdagsförmiddagen. Barnskyddsteam Region Östergötland arrangerar utbildningsdagen "När barn misstänks fara illa" för hälso- och sjukvårdpersonal anställda inom Region Östergötland. Man vill på detta sätt fördjupa kunskapen om detta ämne och ge handfasta tips hur man ska förhålla sig när man stöter på det i sin yrkesroll.
Den pågående föreläsningen handlar om hur man pratar med barn och ungdomar som misstänks vara drabbade av misshandel eller sexuella övergrepp och hålls av tillförordnade överläkaren på Elefanten i Linköping, Åsa Kastbom.
– Det är viktigt att man skapar kontakt och hakar på barnen och ungdomarna där de befinner sig, betonar Åsa Kastbom som menar att det underlättar att fråga om fritidsintressen och annat för att bygga upp ett förtroende.
Verksamhetschefen på Vrinnevis Barn- och ungdomsklinik Tobias Ekenlie har tidigare inlett dagen – en dag som lyfter ett viktigt ämne.
– Det är otroligt viktigt att alla som jobbar med barn förstår vikten av sin egen insats. All vårdpersonal ska ha kunskapen och en beredskap inför att stöta på den här problematiken och på det sättet är Barnskyddsteam en nyckelresurs inom vården, säger Tobias Ekenlie till Folkbladet.
För vårdpersonal gäller anmälningsplikt vid misstanke om att barn far illa på något sätt.
– Tröskeln för att anmäla ska vara väldigt låg, det är viktigt att komma ihåg att det är barnperspektivet som ska stå i första rummet och det innebär också att man stöttar familjen, det hänger ihop, betonar Tobias Ekenlie.
På eftermiddagen ska även kriminalkommissarie Björn Sellström, gruppen mot sexuella övergrepp mot barn, föreläsa om övergrepp på nätet – ett ökande problem.
– Jag skulle säga att det är mycket vanligt att barn blir kontaktade på nätet av vuxna. Det är viktigt som förälder att ha koll på hur sociala medier fungerar och inte vara naiv. Samtidigt ska man inte vara dömande utan ha en bra relation med sina barn för att lättare upptäcka om något är fel, säger Tobias Ekenlie.
Han berömmer Norrköpings kommun som han tycker tar det förebyggande arbetet på allvar.
– Det sker samverkansprojekt mellan regionen och Norrköpings kommun just för tidiga och förebyggande insatser. Det är glädjande att politikerna i både regionen och Norrköpings kommun har förstått att det här är ett viktigt område, framhåller Tobias Ekenlie.
Norrköpings kommun har till exempel just tagit beslut om ett treårigt projekt via Sociala investeringsfonden som riktar sig mot familjecentralen i Klockaretorpet.
Läs mer:Tidigt stöd för de minsta.
Detta projekt handlar om tidiga insatser för små barn (0-3 år) och kommunen har ansökt om 4 600 000 kronor för att anställa en socialarbetare, en förskollärare samt en projektledare. Syftet är att kunna sätta in stöd tidigt till föräldar och barn genom att tidigt se eventuella problem – på familjecentralen blir detta också tillgängligt för väldigt många föräldrar.
– Det är väldigt bra att politiker faktiskt gör saker och inte bara konfererar. Det handlar om hur man tidigt kan ge stöd till föräldrar att fungera i sin föräldraroll och med tidiga insatser är mycket vunnet, säger Tobias Ekenlie.