Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stenkonst vid tingsrätten med inspiration från Strömmen

Andrum, så heter det offentliga konstverk som nu är tillgängligt för alla som flanerar förbi nya tingsrätten. På tisdagen skedde invigningen.

Stenmuren utanför nya tingsrätten i Norrköping är nu ett konstverk som invigdes på tisdagen.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-10-11 12:00

Det är andra veckan som man är igång i den nybyggda tingsrätten invid Södra promenaden och på tisdagen ska konstverket "Andrum" invigas, skapat av Haidar Mahdi. 

Utanför den ståtliga byggnaden har muren runt planteringen intill gångvägen bearbetats till olika former där vissa påminner om vågor men där är också spår och mönster i graniten. Här och var har den slipats till plana ytor.

undefined
Inspiration har även hämtats från Motala ströms vindlingar genom stadens strikta rutnät av gator och torg.

Medarbetarna vid tingsrätten samlas utanför entrén där lagman Evelina Englund hälsar välkommen och utlyser en skål för det nya verket.

Från Statens konstråd är vikarierande direktören Henrik Orge samt projektledaren Björn Norberg på plats och så även Fredrik Linderborg, vd för fastighetsägaren Vacse. Vacse har bekostat konstverket enligt enprocentsmodellen. Den innebär att en procent av budgeten vid om- och nybyggnad av offentliga miljöer ska investeras i "byggnadsanknuten konstnärlighet". I detta fall kostade verket 660 000 kronor.

undefined
På plats fanns representanter från Statens konstråd, fastighetsägaren Vacne samt, förstås, från Norrköpings tingsrätt.

Efter kortare anföranden är konstverket invigt. Vi får några ord med konstnären Haidar Mahdi, som ursprungligen är från Karlshamn i Blekinge men nu bor i Stockholm. Han har inte jobbat i sten förut utan är främst skulpterare i keramik, därför har han tagit hjälp av Ted Zaar från naturstenföretaget Zaarstone för att lära sig att behärska tekniken.

undefined
Konstverket "Andrum" utgår från den stenmur som stått på platsen men stenen har formats och bearbetats.

Vad var din utgångspunkt när du tog dig an det här uppdraget?

– Dels var det ju att använda materialet, alltså stenens olika uttryck. Sedan så har det ärligt varit att bryta av så mycket som möjligt från platsen, förklarar Haidar Mahdi.

– Här stod ju redan en mur och jag tyckte den var jättestor och tråkig. Men jag nötte på och försökte göra något organiskt, en stad är ju ändå organisk men bärs upp av de här regelverken och ramarna som finns. Men det måste ju också finnas lite liv och rörelse inom det här.

undefined
Konstnären Haidar Mahdi har velat lyfta fram stenens uttryck i organiska former.

Han kan tänka sig att fortsätta att jobba i sten nu när han fått en inblick i processen.

– Men det kräver dock plats. Sten är stort och tungt men jag hoppas på att få fler uppdrag där jag kan få tillfälle att jobba i sten.

Lagmannen Evelina Englund har suttit i arbetsgruppen för konstverket och haft input i hela processen. Hon är nöjd med resultatet.

undefined
Lagman för Norrköpings tingsrätt, Evelina Englund, förklarar att tingsrätten i konstverkets arbetsgrupp fört fram synpunkten att eftersom många som kommer till denna plats kan ha känslor av oro och ångest vill man inte att konsten ska trigga sådana känslor.

– Olika typer av konst kan ju väcka olika sorters känslor. Vi från tingsrättens sida i arbetsgruppen har tänkt en del på att de som kommer hit kan ha med sig ångest, oro och spänning. Då är det viktigt att det inte ska vara något som triggar de känslorna, förklarar Evelina Englund.

– Det här känns som ett verk som fungerar bra med det i minnet men som ändå kan väcka tankar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!