Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Viktigt att värna den allmänna rösträtten"

I dagarna är det 100 år sen kvinnor för första gången fick delta i allmänna val till riksdagen. "Därför känns det extra fint att i samband med 100-årsjubileet få avlägga sin röst", säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande, och kommunalrådet Kicki Liljeblad (S), uppmanar alla röstberättigade att gå och rösta.

Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande, och kommunalrådet Kicki Liljeblad (S), uppmanar alla röstberättigade att gå och rösta.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-09-15 10:00

På söndag är det kyrkoval och sen den 6 september är det möjligt att förtidsrösta. Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och är över 16 år är röstberättigade och i år är det 5,8 miljoner personer som fått ett röstkort hem i brevlådan. Under tisdagen gick Kaisa Karro och kommunalrådet Kicki Liljeblad (S) till församlingsexpeditionen på Skolgatan för att förtidsrösta.

– Jag är medlem i Svenska kyrkan och då vill jag utnyttja min medlemsrätt och påverka kyrkans utformning, säger hon.

– Svenska kyrkan är en enormt stor medlemsorganisation och som medlem är det viktigt att göra sin röst hörd och påverka kyrkan i den riktning man vill. Det är dessutom mycket som står på spel nu när flera högerkonservativa partier vill ta mer makt i kyrkan. Alla står inte upp för människors lika värde, säger Kaisa Karro.

Genom sitt valdeltagande vill de också uppmärksamma 100-årsjubileet av kvinnlig rösträtt.

– Det är en tydlig symbol för hur jämställdheten har gått framåt. Det är fantastiskt med alla kvinnor som har gått före oss, säger Kaisa Karro.

– Vi får skörda frukten av deras arbete och därför känns det så viktigt att värna rösträtten. Extra viktigt blir det också då det finns de som inte tycker att vi ska ha kyrkoval, säger Kicki Liljeblad.

Vid 2017 års val blev valdeltagandet i kyrkovalet 19,08 procent, vilket är det högsta deltagandet sen 1934. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!