Länsstyrelsen Östergötland har regeringens nationella uppdrag att motverka och förebygga hedersrelaterat våld och förtyck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor.
Det handlar bland annat om att skapa bättre förutsättningar för organisationers arbete inom området.
Under hösten har olika frivilligorganisationer, kommuner, myndigheter och regioner kunnat söka medel hos länsstyrelsen och tio olika projekt spridda över landet får nu dela på 12,4 miljoner kronor.
Ett av projekten som tilldelas pengar står Norrköpings kommun bakom och handlar om förebyggande arbete inom hedersrelaterat våld med öppna förskolan som bas.
– För att vi ska kunna göra skillnad och ändra attityder och normer för att motverka våld och förtyck, barn- och tvångsäktenskap, könsstympning och uppfostringsresor är det viktigt att komma in i ett tidigt skede. Vårt stora fokus är just tidiga insatser och genom att ta upp de här frågorna redan på öppna förskolan kan vi nå väldigt brett. Föräldrarna ska kunna få kunskap kring de här frågorna och vi ska också stödja förskolan gällande de här frågorna så att det blir en röd tråd, säger Josefina Markskog, enhetschef för öppna förskolan i Norrköpings kommun.
Tillsammans med Petra Blom, samordnare för hedersrelaterat våld och förtryck i kommunen, och förskolecheferna ska en metod för hur kommunen kan arbeta förebyggande tas fram.
– Förhoppningen är att barnen ska få trygga hemförhållanden och att föräldrarna ska bli stärkta i sin föräldraroll och våga ta ställning för deras barns bästa, men även att personalen på öppna förskolan och förskolan ska bli tryggare i att arbeta med de här frågorna.
Projektet tilldelas 1,4 miljoner kronor och om det faller väl ut är tanken att modellen ska spridas nationellt.
– Just nu är vi i en uppstartsfas. Vi har gjort en planering för hur vi tänker att vi ska lägga upp arbetet, men nu när vi fått veta att vi får pengarna måste vi sätta de sista detaljerna. Det är både hälsofrämjande och förebyggande arbete som ska ske på öppna förskolorna och vi tänker att vi ska utgå från de föräldraskapsstödgrupper som vi har och jobba med just de här frågorna och diskutera kring normer och attityder, säger Markskog.